Comença la cursa per al rectorat de la UdG

Unes 13.000 persones estan convocades a votar el 17 de novembre

A diferència del mandat anterior, que es va acabar amb unes eleccions anticipades, en aquest es completarà l'etapa de govern prevista just quatre anys després de les últimes votacions. En espera d'alguna sorpresa –en les tertúlies del campus es dóna com poc probable que d'aquí al dia 9 aparegui un altre candidat–, les persones que s'ofereixen a conduir la UdG durant els pròxims quatre anys són vells coneguts de la comunitat universitària.

De l'equip de Nadal

Pel fet que és una universitat jove, a la UdG encara no s'ha produït –i tampoc no es produirà ara– el relleu generacional a la cúpula. Els dos candidats segurs i el probable aspirant en aquestes eleccions són veterans en la feina de gestió a la universitat gironina i comparteixen l'experiència d'haver estat vicerectors en l'època del rector Josep Maria Nadal (1991 - 2002).

D'una banda hi ha l'actual rectora, la catedràtica de didàctica de les ciències experimentals Anna Maria Geli, que el mes de maig ja va anunciar la seva intenció d'aspirar a la reelecció (seria el seu segon mandat consecutiu i, per tant, el darrer, segons marquen els estatuts), i el catedràtic d'enginyeria química Manuel Poch, que durant dos anys ha estat vicerector en l'equip de Geli. A més d'aquests dos candidats, és possible que es presenti el catedràtic de biologia cel·lular Sergi Bonet, que ja va ser candidat el 2002 (en les eleccions que va guanyar Joan Batlle) i el 2005 (en què va ser el més votat en la primera volta, tot i que en la segona va perdre amb Geli). Amb 49 anys, Bonet seria el candidat més jove.

Els votants

Mentre que per ser candidat cal ser catedràtic amb dedicació a temps complet a la UdG, la votació està oberta a tota la comunitat universitària. De les aproximadament 13.000 persones que estudien o treballen als campus gironins, el 84% són estudiants; el 10%, docents, i el 6%, personal d'administració i serveis (PAS). Depenent del col·lectiu a què es pertany, el vot té més o menys valor, per la qual cosa un cop comptades les paperetes s'ha de fer una operació matemàtica per ponderar els resultats. Així, el vot dels professors doctors equival al 51% del total; el vot de la resta de docents val el 14%; el dels estudiants, el 23%, i el del PAS, el 12%.

Participació discreta

En les eleccions de la UdG el nivell de participació ha estat fins ara similar al de la majoria de les universitats, que resulta notablement baixa en comparació amb uns comicis polítics. En la primera volta de les eleccions al rectorat del 2005 va ser del 25,8%, i es va considerar tot un èxit perquè en les eleccions precedents (març del 2002) va acudir a les urnes només un 10%. Els doctors solen ser els més participatius i els estudiants, els menys. Ara fa quatre anys, la proporció d'estudiants que van votar no va arribar al 18%, però això rai: el 2002 s'hi van presentar tan sols el 3,9%, després que un sector dels estudiants va fer una crida a no participar-hi.

ALGUNES DADES

Electors
Poden votar les aproximadament 13.000 persones que estudien o treballen a la UdG. El 8 % són estudiants; el 10%, docents, i el 6%, PAS
Valor dels vots
L'opinió dels professors doctors és la que té més pes. La que menys, la del PAS. Un cop es tenen els resultats de les votacions es fa una operació matemàtica per ponderar-ho
Participació
El 2005 va ser del 25,8%. El 2002, del 10%


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Portu regala la Champions al Girona

Girona
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella