El curs de la UdG s'obre amb una brillant crítica de Terricabras a la universitat

L'autor de la lliçó inaugural lamenta que l'adaptació a l'espai europeu no s'hagi aprofitat per fer un replantejament a fons

Excel·lència i equitat: dos reptes de la universitat, va titular la seva intervenció el director de la Càtedra Ferrater Mora de la UdG. Segons el seu parer, el procés de Bolonya no s'ha aprofitat per millorar: «Els nous plans d'estudis segueixen sent rígids, compartimentats, influïts pels poders fàctics de les antigues càtedres universitàries, als quals s'han sumat els poders presumptament taumatúrgics de certa enginyeria psicopedagògica» i l'adaptació a l'espai europeu no ha anat més enllà d'una simple redistribució dels temps acadèmics. En canvi –va sostenir el filòsof– es mantenen un escàs contacte entre departaments i facultats, una administració lentíssima i una estructura de govern amb les mans lligades. «En aquestes condicions de mera adaptació de plans i projectes, de simple intent d'estucat de l'edifici universitari, no crec que puguem parlar de l'excel·lència que seria desitjable», va concloure. Rere d'aquesta descripció, va apuntar les línies mestres del model desitjable d'universitat, entre les quals hi ha: afavorir el pensament interdisciplinari («ja està bé que la universitat diferenciï entre ciències i lletres. El que no està bé és que les enfronti, que les separi, com si fossin àmbits oposats del coneixement») o trencar barreres acadèmiques, organitzatives i administratives perquè professors i alumnes puguin interactuar i configurar així «un autèntic univers de sabers».

Per la seva banda, la rectora, Anna Maria Geli, va posar l'accent del seu discurs en el valor social que per a Girona té la UdG, i va insistir a reclamar un millor finançament. També va demanar més recursos per a la UdG el president del Consell Social, Albert Bou.

LES FRASES

JOSEP MARIA TERRICABRAS
catedràtic de filosofia
«Com aconseguiran els objectius els nous –millor dit, renovats– plans d'estudis, si no es procedeix a una autèntica remoció de tota la universitat, si no es replantegen la seva missió i els seus objectius per als propers trenta anys?»
«Ens trobem immersos en una època de gran activitat científica i, alhora, de gran incultura»
«S'hauria de dedicar almenys un curs universitari a consolidar o completar la cultura adquirida pels estudiants nous»
ANNA MARIA GELI
rectora
«Els reptes no es poden afrontar sense recursos, necessitem més finançament»
«Els nous reptes són una oportunitat per a tots de fer un salt qualitatiu»
ALBERT BOU
PRESIDENT DEL CONSELL SOCIAL
«La recerca només s'hauria de nodrir de diners públics quan la recerca es dedica a allò que demana la societat»

La contundència de l'estudiant

A més de Terricabras, Geli i Bou, hi van intervenir el comissionat per a universitats, Joan Majó; l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans; el secretari general de la UdG, José Luis Linares, i el president del Consell d'Estudiants, Jordi Gasulla. Aquest últim va reclamar a la rectora que demanés disculpes als estudiants per no haver convocat eleccions anticipades al consell. El col·lectiu sosté des de fa mesos que si Geli s'ha negat a accedir a aquella petició és perquè no vol tenir oposició al claustre. Al marge d'aquesta qüestió, Gasulla va acusar l'equip del rectorat d'haver intentat privatitzar uns estudis, i les autoritats universitàries d'estar degradant la universitat pública a còpia de crear estudis de grau sense el corresponent finançament. Per això va reclamar al govern que augmenti els recursos de la universitat pública, i al futur equip de rectorat de la UdG (el 17 de novembre hi ha eleccions) que exigeixi un millor finançament a les administracions implicades.

Lliurament de premis

En l'acte d'ahir es van lliurar diverses distincions als docents i investigadors. Els premis extraordinaris de doctorat del 2008 els van rebre Sebastià Puig (enginyeria industrial), Marta Fort (enginyeria informàtica), Sílvia Abril (ciències ambientals), Anna Company (química) i Olga Serra (biologia). La distinció de qualitat de la pràctica docent de la UdG la van lliurar a la doctora Sílvia Simon, i els certificats de reconeixement de tesis doctorals en xarxa (les tesis més consultades de la UdG) van ser per a Xavier Llauró (amb Manel Poch de director) per una tesi sobre tractament de residus sòlids urbans; Ibon Serrano (amb Rudi de Castro i Carlos Ochoa de directors) per una tesi relativa al redisseny de sistemes productius, i Lluís del Carmen (amb Cèsar Coll de director) per una tesi sobre continguts educatius en el currículum.

En la cerimònia hi va participar el Cor de la UdG (dirigit per Joan de la Creu Godoy i amb Abigaïl Prat de solista a l'arpa), que va oferir unes quantes peces del seu repertori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell
educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona
BANYOLES

Detecten al Pla de l’Estany 50 colònies de gats amb 400 individus

BANYOLES

El 75% dels processos de justícia restaurativa a Tarragona i l’Ebre es van resoldre amb èxit l’any passat

TARRAGONA
judicial

A judici un grup que obligava 26 dones a prostituir-se

TARRAGONA