JOAN MAJÓ

COMISSIONAT PER A UNIVERSITATS I RECERCA

«Volem mantenir la inversió en recerca»

El govern no preveu retallades en les inversions per fer recerca, assegura Majó, que avança els aspectes més importants de l'anunciada modificació de la LUC, com ara la creació de la marca «Universitat de Catalunya» i la reforma del nombre de membres dels consells socials

‘universitat de catalunya'
Cal una marca que vengui tot el sistema de manera global i les seves fortaleses cap a l'exterior
consells socials
Els canvis en la LUC inclouran modificacions en el nombre de membres dels consells
La màxima autoritat catalana en matèria d'universitats va assistir ahir a la inauguració del curs de la UdG. Majó va accedir al càrrec al mes de juny, en substitució de la banyolina Blanca Palmada, exvicerectora de la UdG.
–S'han fet els deures a temps, pel que fa a la creació dels graus?
–«Completament. El curs 2008/2009 es van posar 31 graus en funcionament, el 2009/2010 en tenim 300 i el 2010/2011 acabarem de posar en marxa els pocs que ens queden. Per tant, complirem estrictament els terminis, que marquen que el 2011/2012 no hi pot haver cap titulació dels plans antics.»
–S'ha anunciat una modificació de la llei d'universitats de Catalunya (LUC). Quins canvis preveuen fer?
–«Seran uns canvis bàsicament tècnics, però sí que aprofitarem per entrar-hi tres aspectes importants. Un és la marca ‘Universitat de Catalunya'. Creiem que la mida del nostre sistema universitari requereix una marca que vengui tot el sistema de manera global i les seves fortaleses cap a l'exterior. A posteriori –abans de final d'any, suposo–, tenim el compromís de generar un element [possiblement, un consorci] que ho aglutini i que ho posi en funcionament. Calculem que la modificació de la LUC durarà tot el que resta de legislatura, però creiem que podem treballar de manera paral·lela en els temes importants, un dels quals és aquesta internacionalització de les universitats catalanes. El segon tema important serà la millora de la governança de les universitats. Hi haurà un article nou referit al foment per part del govern de les bones pràctiques en la governança. El tercer punt que tocarem de la llei seran els consells socials. Com que qualsevol modificació que es fa als consells ha de ser per llei, aprofitarem els canvis a la LUC per entrar-hi modificacions com ara el nombre de membres dels consells i la incorporació que el president del consell pugui fer propostes al govern i pugui comparèixer al Parlament.»
–Dins de la marca «Universitat de Catalunya», quin paper se li reserva a la UdG?
–«Seria una peça més de les dotze que conformen el sistema universitari de Catalunya. Totes han d'aportar fortaleses i, agrupant-les, oferir una imatge més potent del conjunt de les universitats catalanes. Ja tenim elements que configuren l'embrió de la Universitat de Catalunya. Un d'aquests embrions és el consorci que permet la distribució de les revistes electròniques o bases de dades digitals. Abans d'això, la UdG, per exemple, no disposava de cap revista electrònica i ara, sumant totes les universitats del sistema, la UdG té unes 10.000 revistes al seu abast.»
–S'hauria de distingir per algun aspecte concret, la marca «Universitat de Catalunya»?
–«El que ha de fer la marca és posar a l'exterior elements que la diferenciïn de la resta d'universitats. Hi haurà unes potes d'excel·lència claríssimes –perquè són molt potents– com ara la biomedicina i biotecnologia; l'enginyeria i l'arquitectura... Sempre, sumant el que hi poden aportar les dotze universitats.»
–Els investigadors estan preocupats per la probable retallada en els pressupostos de recerca. Fins a quin punt han d'estar capficats?
–«En època de crisi, els governs prioritzen. Nosaltres entenem que una d'aquestes prioritats ha de ser la recerca. Un país que per sortir de la crisi no aposta per la via de la recerca, ho té molt malament. La previsió és que les inversions en recerca no disminueixin perquè són estratègiques per sortir ben situats de la crisi, tal com ha dit recentment el president de la Generalitat.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

La Generalitat indemnitza, deu anys després, quatre ferits pels Mossos d’Esquadra a Can Vies

Barcelona
salut

L’OMS publica una llista de 15 bacteris resistents als antibiòtics

barcelona

Adjudiquen l’ampliació dels controls de seguretat de l’Aeroport

GIRONA

Pengen la bandera interseccional per a la llibertat sexual

SALT
societat

46 demandes d'asil per raons d’orientació sexual o identitat de gènere fins l’abril

Barcelona
societat

Crítica del síndic per l’actuació punitiva de l’Ajuntament amb un sensesostre

Barcelona
Societat

Triquell, Cookah P. & Boom Boom Fighters i el Pony Pisador, caps de cartell de la festa major

Sant Cugat del Vallès

Joan Espona, nou president dels caçadors gironins

OLOT

Els prototips de la plataforma eòlica, frenats per la falta de pressupost

GIRONA