Urbanisme

Tortosa recorre contra el nou eix de l'Ebre amb el consens aguantant-se per un fil

El PSC proposa una «retirada ordenada», però evita desmarcar-se dels intents de salvar el Canalet

«No podem aturar durant més temps la construcció de la variant de l'eix de l'Ebre, per estricta responsabilitat», va afirmar el regidor José Martín, que ahir feia de portaveu accidental del PSC. Martín, que durant la seua etapa anterior com a regidor d'Urbanisme va dirigir els treballs del pla d'ordenació urbana municipal (POUM) en què l'Ajuntament tortosí va fixar l'aposta de ciutat per un traçat que no trinxés la nova zona urbana del Canalet, va proposar ahir una «retirada ordenada». També va parlar de facilitar al govern la tramitació del projecte. L'objectiu, segons Martín –que ara és director dels serveis territorials de Treball–, seria «passar de la confrontació a la col·laboració entre les institucions», i «començar les obres de l'eix de l'Ebre com abans millor». «Els interessos privats dels ciutadans i de la plataforma Salvem lo Canalet són absolutament legítims, però nosaltres hem de vetllar pels interessos globals i no guiar-nos per les urgències electorals», va advertir.

Però el PSC va haver de rectificar sobre la marxa, ja que cap dels altres grups municipals van secundar la proposta de donar per perduda la batalla del Canalet. Així, la regidora d'Urbanisme i portaveu de CiU, Meritxell Roigé, li va recordar que l'Ajuntament no està defensant els interessos dels veïns, sinó de tot el municipi. De fet, Roigé va precisar que el traçat resseguint el canal Xerta-Sénia sempre s'ha aprovat per unanimitat.

Una carretera massa política

el contrapunt|

GUSTAU MORENO


Ferran Bel tenia ahir part de raó, quan va desacreditar la «retirada ordenada» suggerida pel PSC. El govern té ara una pressa per fer la variant de l'eix de l'Ebre que no tenia quan va trigar 20 mesos a contestar les al·legacions. A més, José Martín va defensar una col·laboració que el govern ha torpedinat. El PSC tortosí no tenia cap necessitat d'esberlar el consens municipal sobre el tema, però ha prioritzat alimentar el mite que Tortosa, amb l'alcalde de CiU, posa entrebancs als projectes. Oblida, per cert, que va ser un alcalde del PSC, qui va desoir la Generalitat i el pla territorial (impulsat per CiU!), tot defensant un traçat a la vora del Xerta-Sénia. Bel va sortir reforçat a ulls dels veïns, i avui els portarà a veure Artur Mas.

Els veïns, fins al final

G.M.

El recurs de reposició que ahir va aprovar l'Ajuntament de Tortosa es fonamenta en el fet que el traçat de la variant de l'eix de l'Ebre que proposa la Generalitat trinxa el municipi als nuclis de Jesús i Vinallop. A més, Política Territorial no ha tingut en compte les al·legacions presentades ni tampoc els diversos traçats suggerits per l'Ajuntament. El traçat més allunyat del nucli urbà és la reserva de sòl a l'altura del canal Xerta-Sénia que, com el traçat que discorre pel Canalet, també va ser incorporat al POUM. El ple d'ahir va ser seguit en directe per una vintena de membres de Salvem lo Canalet que, tot i el fràgil consens, van celebrar que Tortosa continue reclamant un altre traçat per a la variant. De fet, la plataforma estudia esgotar la via judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona