El grup Les Dones del 36 qualifica d'«ofensa» que es tanqui a la nit una plaça de Gràcia que les homenatja

Argumenten que un espai que reivindica la memòria històrica no pot tenir reixes

La mesura –tan dràstica com controvertida– de tancar de nits la plaça que s'ha batejat com de les Dones del 36 per evitar la degradació de l'espai ha generat no només una marcada oposició entre determinades associacions de Gràcia, sinó que ha provocat una acalorada polèmica política que no es pot donar ni molt menys per extinta. I és que l'esperpèntica picabaralla, amb guerra de banderes inclosa, que van protagonitzar càrrecs d'ICV i ERC el 18 d'agost durant la inauguració de l'espai, és un episodi que encara cou.

Aquesta suma de capítols ha fet que la urbanització d'aquesta plaça, situada entre els carrers Torrent de l'Olla i Santa Àgata, hagi provocat un enrenou insòlit, al qual s'han de sumar ara més crítiques que tenen una enorme càrrega simbòlica. I és que l'associació Les Dones del 36, un col·lectiu ja dissolt format per dones que van ser víctimes de la repressió franquista, ha fet públic un contundent comunicat en què censura que aquest espai tingui l'accés restringit a les nits. En primer lloc, i per desfer equívocs donada la similitud de noms, es recalca que la nova plaça no està dedicada exclusivament a l'entitat. L'objectiu és fer un acte de reconeixement a un col·lectiu molt més extens i heterogeni, com és el de totes les dones compromeses amb el govern de la República. Fets els aclariments, entrem en matèria. La principal queixa que proclama l'entitat és l'aparent contradicció que suposa dedicar una plaça a les víctimes del franquisme i, alhora, col·locar-hi reixes. Textualment expressen: «És una decisió injusta i una ofensa als nostres anhels per defensar els valors de la llibertat» i, alhora, recalquen a través d'un comunicat: «Les reixes ens recorden les presons franquistes i ens fan mal, molt de mal.»

El malestar que senten Les Dones del 36 no només s'expressa en aquest explícit i dur comunicat públic. Una representant del col·lectiu –Josefina Piquet– es va reunir dimarts amb el regidor de Gràcia, Guillem Espriu (PSC), i el president del consell, Ricard Martínez (ERC), per exposar-los la seva disconformitat amb el tancament metàl·lic que s'ha col·locat a la plaça. No va ser l'única queixa. Piquet va exposar als dos polítics el seu descontentament pel fet que el col·lectiu de dones es va assabentar fa pocs mesos que la plaça seria d'ús limitat a les nits. Els incidents entre polítics que es van produir durant l'acte d'inauguració, en els quals Martínez va estar directament implicat, també han provocat enuig entre Les Dones del 36, i així s'ha fet saber als polítics graciencs. Ara bé, sobre aquest episodi no volen fer mala sang. Les reixes els han dolgut més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes