Societat

Els “indignats” duen el debat als barris per seguir creixent

El moviment del 15-M vol aprofitar l'èxit de les manifestacions de diumenge per implicar més veïns en les assemblees

Una reivindicació que es treballa de cara al setembre és que el pressupost se sotmeti a referèndum

La continuïtat dels debats per canalitzar la indignació i intentar trobar vies alternatives al sistema financer i polític vigent ja fa dies que no té la plaça de Catalunya de Barcelona com a centre neuràlgic, perquè l'acció s'ha traslladat als barris. Una frase que ja ha fet fortuna entre els membres d'Acampada de Barcelona és la de “treballar en petit”. Assemblees de barri –només a Barcelona ja n'hi ha 23 que es reuneixen com a mínim un cop per setmana i on hi ha comissions que treballen cada dia– que mai aplegaran les 3.000 persones que sí que van participar en les primeres assemblees de plaça de Catalunya però que permeten establir un contacte més directe amb els veïns.

Des de la comissió de comunicació van haver de contestar ahir un i altre cop: I ara què? “Seguim treballant –deia en David–. Diumenge es va veure que els ciutadans van sortir al carrer, cadascú amb les seves consignes, però amb una preocupació en comú que és la crisi econòmica, social i també cultural.” Els “indignats” consideren que l'àmplia participació en les manifestacions pacífiques i reivindicatives legitimen el seu discurs, que va viure hores baixes dimecres amb les agressions a alguns diputats. Són conscients, però, que no tenen marge per equivocar-se i que de cara al futur cal “donar veu i força als barris”, segons la Paula, membre de la comissió d'extensió.

La intenció és que cada zona s'organitzi com vulgui i que es munti una coordinació del treball en xarxa. “El que tenim clar és que no pot ser que Barcelona ho capitanegi tot –insisteix la Paula–, perquè l'aposta ha de ser per la descentralització.” Diumenge es farà a la plaça de Catalunya una trobada de barris per valorar què es fa a cada lloc. A l'estiu baixarà una mica l'activitat però, segons algunes veus que es van sentir a l'assemblea de dimecres després dels fets de la Ciutadella, “el setembre serà mogut”. Es reivindicarà que els pressupostos de la Generalitat se sotmetin a un referèndum i es proposarà una vaga general.

Al marge de la posició majoritària, hi ha els
que segueixen dormint a la plaça de Catalunya perquè creuen que “no es pot abandonar el punt d'origen del moviment”. Tampoc hi ha consens sobre
fer una marxa a peu cap a Madrid.

Els barris han d'agafar la força del 15-M, perquè és on la gent viu el seu dia a dia
David
membre d'acampada de barcelona
El moviment 15-M és un acte d'esperança i de lluita, perquè molta gent ho passa malament
Pau Gasol
Jugador de Los ángeles Lakers
L'objectiu d'un món millor i amb menys corrupció hauria de ser la lluita de tothom
Hördur Torfason
impulsor de la revolució d'islàndia

Els polítics ara diuen que cal escoltar-los

No hi va haver cap partit que ahir –l'endemà que milers de persones sortissin al carrer per expressar el descontentament amb el sistema polític i financer– pogués obviar la repercussió del moviment 15-M. El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va defensar en un acte a Barcelona que els partits d'esquerra canalitzin “els sentiments expressats al carrer”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.