cultura

Tortosa recupera les millors propostes en la quinzena Festa del Renaixement

Es tornen a fer espectacles d'èxit com «Les gàrgoles», els abanderats italians o el campament de Le Puy

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va acompanyar ahir el director de la Festa del Renaixement, Domingo Tomàs, en la presentació del programa d'actes de la quinzena edició de la festa. Enguany, amb un pressupost de 340.000 euros que l'Ajuntament espera no haver d'esgotar –«hem volgut preveure els imprevistos», va dir Bel–, el Renaixement tortosí serà «un recull» del millor i dels espectacles més importants que s'han fet per la festa en aquests 15 anys. En aquest sentit, Tomàs va poder anunciar el retorn de Les gàrgoles, un dels espectacles més populars de la història de la festa que enguany es podran veure a la plaça Menahem Ben Saruk del barri de Remolins, al costat de la torre del Célio, que s'acaba de restaurar. En aquest mateix espai també hi haurà el campament de Le Puy, el primer que va visitar Tortosa i que va servir perquè diversos grups locals s'animessin a crear-ne de propis.

Així, al marge de les 16 tavernes d'època que enguany configuraran la Ruta de la Saboga, la Festa del Renaixement tindrà quatre campaments creats per grups tortosins: el de les Quincalles (carrer Cortadura), el dels Pescadors (plaça de Sant Jaume), i el del Terç i el del Pou (avançades de Sant Joan). A més d'aquests i del campament de Le Puy, també hi haurà el de les Cavalleries, a la plaça de l'Escorxador. D'altra banda, el director de la Festa del Renaixement va destacar la força dels actes propis i la consolidació de l'acte inaugural i de l'acte de cloenda. La gran desfilada, amb tots els grups participants, tornarà a ser diumenge al vespre i acabarà a la plaça d'Espanya. En aquest sentit, Tomàs va explicar que han volgut reservar la plaça de l'Absis, que la festa recupera com a amfiteatre després de les obres de l'any passat, per fer-hi diversos espectacles a l'aire lliure. Finalment, va destacar el retorn de l'obra teatral Molt soroll per no res als Reials Col·legis.De fet, el director de la Festa del Renaixement va dir que han volgut emmarcar el conjunt renaixentista, únic a Catalunya, amb tot un seguit d'activitats i espectacles de qualitat. «Hem volgut situar els Reials Col·legis al centre de la festa, sense oblidar que és l'edifici que dóna un alt valor i un gran interès històric a la festa», va remarcar. En aquest sentit, Molt soroll per no res ja es va poder veure al pati renaixentista dels Reials Col·legis fa dos anys, amb un èxit notable, i serà un dels quatre espectacles de pagament d'enguany. A més d'aquesta versió de l'obra de William Shakespeare, a càrrec de la companyia Tamquam, els altres espectacles de pagament seran La taverna d'Enrico, el clàssic de la Festa del Renaixement amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que tornarà a tenir l'escenari a les avançades de Sant Joan; la comèdia de l'art Don Giovanni, que es farà al Palau del Bisbe, i El Torneig de les Quatre Virtuts, al camp de la Torreta de Remolins.

Espais recuperats
D'altra banda, entre els espais recuperats després de mesos d'obres i incorporats a la festa, destaquen el carrer Major de Remolins, el carrer Cortadura i la plaça dels Dolors, que enguany tindrà un mercat d'època amb unes 25 parades i una exposició de les màquines de Leonardo da Vinci. De fet, aquesta mostra va ser un altre èxit d'anys anteriors. A més, l'altre mercat d'època quedarà instal·lat, com l'any passat, al llarg del passeig de Ronda que voreja el castell, des del carrer Costa dels Capellans, al costat de la catedral, fins a la torre del Célio. Aquest segon mercat d'època tindrà unes 80 parades. A més, el passeig de Ronda tindrà una exhibició de falconeria, part del campament de les Quincalles, i tornarà a ser l'escenari de la recuperació d'un dels primers espectacles de la Festa del Renaixement, els Viatges historicofantàstics, que es programaran per a grups reduïts i en diferents sessions. En aquest sentit, Domingo Tomàs també va destacar el retorn dels «impressionants» Orouboros i de la companyia Entr'act amb el seu espectacle de gossos ensinistrats. En la mateixa línia, el director de la Festa del Renaixement va recomanar la partida d'escacs que l'associació 4 més 1 reinterpretarà als jardins del Príncep, un dels espais que es van incorporar l'any passat a la festa. Finalment, Tomàs va explicar que la figura del cronista Cristòfol Despuig, autor dels Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, centrarà l'espectacle infantil El petit Despuig, que es podrà veure a l'església de la Reparació. A més, Despuig també participarà com a personatge en altres espectacles i en actes propis de la festa, amb motiu del cinquè centenari del seu naixement. En canvi, no serà fins a l'edició de l'any que ve que tindrà un protagonisme troncal. «No volíem que el 15è aniversari de la Festa del Renaixement restés protagonisme a una figura com la de Despuig», va dir Tomàs.

Móra d'Ebre canvia de dia el sopar de la Móra Morisca

G.M.

Aquest cap de setmana, quinze dies abans de la Festa del Renaixement tortosina, Móra d'Ebre celebra la Móra Morisca, una festa de recreació medieval que recorda l'època de convivència de jueus, musulmans i cristians. Durant els dies 10 i 11 de juliol, els veïns de la plaça de Baix, de la plaça de l'Estrella, de la Citel·la, del barri del Castell i altres zones del nucli antic ambientaran els carrers i es vestiran d'època per celebrar la festa, que té un pressupost d'uns 40.000 euros. De fet, l'alcalde de Móra d'Ebre, Josep Solé Biosca, va destacar ahir que seria impossible organitzar la Móra Morisca sense la implicació de veïns i voluntaris. Una de les novetats d'enguany és el trasllat del sopar d'època, que té lloc al castell morenc la nit de dissabte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Patrimoni

El Museu Castell de Peralada exposa a Madrid una mostra sobre la gènesi de la seva col·lecció

Peralada
lletres

Homenatgen Feliu Formosa en ocasió del seu proper 90è aniversari

barcelona
art

Els promotors del fallit Hermitage de Barcelona negocien ara amb Carmen Thyssen

barcelona
FIGUERES

El Festival de Jazz de Figueres torna després de dos anys amb una nova direcció

figueres
música

El FEMJazz! tornarà a tenir la Draga com a escenari principal en la 30a edició

banyoles
Cinema

Cate Blanchett rebrà un Premi Donostia al Festival de Sant Sebastià

Sant Sebastià
ÒPERA

La directora Emma Dante castiga el ‘bullying’ a ‘La cenerentola’ de Rossini

BARCELONA
cinema

Pablo La Parra Pérez, nou director de la Filmoteca de Catalunya

Barcelona

Nou programa d’arts per quan tanqui Can Maristany

SANT CUGAT DEL VALLÈS