Economia

Decidim.cat sospita que un atac informàtic complica el recompte de vots del 25-A

La Coordinadora assegura que només han tingut problemes 34 municipis, els que utilitzaven el programari de Decidim.cat, tot que reconeix que els ciberatacs són constants en les consultes des que van començar fa mesos

Un "atac informàtic" ha complicat el recompte de vots d'aquest diumenge al vespre en més d'un centenar de municipis que celebraven la consulta sobre la independència. Deu minuts abans de les vuit del vespre, l'hora de tancar les urnes, el servidor informàtic de Decidim.cat ha fallat i, segons la plataforma, podria haver estat a causa d'un atac.

El portaveu de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, ha explicat que el recompte de vots s'està alentint en més d'un centenar de municipis per aquest motiu. La situació, però, és molt confusa i en un d'aquests municipis, Calella (Maresme), asseguren que la fallada del servidor els ha fet perdre totes les dades de participació i que, per tant, no poden validar el vot avançat.

Decidim.cat sospita que algú ha volgut boicotejar aquest diumenge la consulta sobre la independència. Pocs minuts després de les nou del matí, quan han obert els col·legis, el sistema informàtic ha fallat i els primers votants han hagut d'esperar prop d'una hora per poder votar amb normalitat. Tot i que en aquell moment no s'ha comentat, ja se sospitava d'un atac. Aquest vespre sembla que es confirmen els temors.

Deu minuts abans de les vuit del vespre, el sistema ha tornat a caure i, fins que no es restableixi, el recompte de vots s'està fent manualment. Això està alentint tot el procés, sobretot pel que fa al vot anticipat, que s'ha de validar un cop s'han tancat els col·legis electorals per comprovar que ningú hagi votat dues vegades, per avançat i presencialment.

Es precisament en aquest punt que sorgeixen algunes confusions. Mentre Fàbrega assegura que la lentitud del recompte serà "l'únic problema", des de Calella, un dels 140 municipis afectats, asseguren que la fallada del sistema farà impossible validar el vot avançat i que, per tant, el resultat final de la consulta no serà "real".

A la mitjanit, en un comunicat de balanç de la jornada, la Coordinadora Nacional per a les Consultes ha puntualitzat que els problemes informàtics "només han afectat els 34 municipis que havien incorporat el programari de Decidim.cat". "Els 173 municipis que han utilitzat el programa informàtic de la Coordinadora no han tingut cap problema", han puntualitzat els coordinadors nacionals. Tanmateix, han admès que "els atacs al sistema informàtic de la Consulta des del 13D han estat i són habituals".




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona