L'Ajuntament de Roda reconeix que haurà de reduir la plantilla per la crisi

El comitè d'empresa tem que hi hagi una quarantena d'acomiadaments i prepara mobilitzacions

«És una decisió que no ens agrada i que sabem que ens perjudica políticament, però s'ha de fer per responsabilitat.» Així de contundent es va mostrar ahir la primera tinenta d'alcalde de Roda de Berà, Ingrid Virgili, en referència als acomiadaments que en les pròximes setmanes haurà de fer efectius el consistori. La decisió s'emmarcarà en el pla de sanejament que està elaborant l'Ajuntament, i amb el qual haurà d'eixugar el milió i mig d'euros de dèficit amb què va tancar l'any 2008. Aquestes mesures de contenció són imprescindibles, segons l'equip de govern municipal, per tal de tenir dret a les subvencions del fons estatal d'inversió local que el govern estatal tornarà a convocar l'any vinent, però també perquè el consistori pugui pagar als múltiples proveïdors que a dia d'avui encara tenen factures pendents.

Càrrec de confiança

L'anunci de la retallada de plantilla, que ja va ser denunciada pel PP en sortir del govern local, ha provocat la indignació del comitè d'empresa, que tem que es produeixin una quarantena d'acomiadaments. Segons la primera tinenta d'alcalde, però, encara no s'ha definit quantes persones en resultaran afectades. «El pla s'està elaborant i encara no hi hagut cap reunió amb el comitè d'empresa», explica Virgili. Segons el govern, a l'hora de fer la retallada de personal, «el primer nom a la llista» serà el de l'únic càrrec de confiança actualment al consistori, un assessor del grup socialista. Virgili critica, a més, que el comitè d'empresa s'està movent per intencions «polítiques».

«Tenim treballadors que, ara que no tenim capacitat financera per engegar nous projectes, no estan fent res al consistori, i no pot ser que els ciutadans de Roda hagin de pagar això», va dir Virgili, que reclama el consens de tots els grups per aprovar el pla de sanejament.

Aquest tràmit, de fet, es preveu complicat, ja que la situació de minoria de l'executiu requerirà obligatòriament el suport de CiU o PP. «Demano responsabilitat a aquests grups, i que pensin en la ciutadania», va dir Virgili. Un cop estigui elaborat el pla, el govern iniciarà negociacions amb la resta de grups per intentar arribar al consens. «No podem arribar a la bancarrota, i només ho evitarem amb un pla de sanejament rigorós que s'haurà de complir», va afirmar la regidora.Factors de la crisiVirgili, però, es va mostrar especialment dura amb la gestió feta pels convergents fins al 2007 al consistori, i als quals responsabilitza del dèficit municipal. Els convergents, al seu torn, han denunciat repetides vegades que la gestió feta per PSC i PP des del setembre del 2007 ha abocat l'Ajuntament al deute actual.Cap treballador no ha rebut encara la notificació de finalització del contracte, però el comitè tem que els acomiadaments es produeixin durant els mesos de juliol i agost. A banda, a un ple celebrat ara fa tres setmanes ja es va donar compte de decrets d'acomiadament de personal eventual.

Els treballadors es plantegen manifestar-se

Els treballadors de l'Ajuntament de Roda de Berà convocaran una manifestació de protesta per dissabte al migdia si en un termini de 48 hores no són rebuts per l'equip de govern per tal d'aclarir la situació econòmica de l'Ajuntament. Així ho van acordar ahir un centenar d'empleats del consistori en una assemblea en què el comitè d'empresa va exposar la situació. Els representants de la plantilla, de fet, van reclamar «transparència» a l'executiu local a l'hora de plantejar una retallada de plantilla, i també els van recriminar que es vulguin prendre aquestes mesures quan estan governant en minoria. El comitè d'empresa creu que els acomiadaments se centraran en el personal laboral amb menys antiguitat al consistori, tot i que també s'ha plantejat externalitzar el servei de neteja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.