Un altre tancament aeri del Prat pel núvol de cendra deixa a terra 28.000 passatgers

L'aeroport va estar tancat des d'ahir a dos quarts de quatre fins a les deu de la nit i es van haver de cancel·lar 226 vols

Durant el matí d'ahir l'aeroport del Prat encara va poder operar. Fins a dos quarts de quatre de la tarda, dels 700 vols programats per a tot el dia, n'havien sortit 470. Ja hi va haver cancel·lacions, amb 23 sortides i 25 arribades que no es van produir. Els mals auguris de l'avanç cap a Catalunya del núvol de cendra volcànica es van confirmar, i a dos quarts de quatre de la tarda es tancava l'aeroport del Prat. Ja aleshores, i després de la reunió del comitè de crisi, el director de l'aeroport, Fernando Echegaray, confessava que la seva previsió no era «optimista». Si primer es va apuntar que l'aeroport podria tornar a obrir a les vuit del vespre, de seguida es va dir que se'n perllongava el tancament fins a la mitjanit. Finalment, però, l'hora de la reobertura de l'espai aeri –tant del Prat com de Girona i Sabadell– va ser a les deu del vespre.

Echegaray va anunciar que a partir d'aquesta hora es començaria a aterrar a l'aeroport del Prat, i que a les dotze de la nit s'enlairarien els primers avions, com ara un amb destinació Bogotà. A partir d'avui a les sis del matí, ja preveia que s'hi pogués «operar amb normalitat i plena capacitat», i que poguessin sortir els 855 vols previstos. En tot cas, només hi podia haver incidències en els vols amb destí al sud de França, on haurien de tancar els aeroports per l'arribada del núvol de cendra.

Després de l'arribada d'aquest núvol de cendra, l'aeroport del Prat va estar tancat sis hores i mitja. En l'episodi d'ara fa tres setmanes, en va estar set, i va acabar operant com a hub perquè la resta de l'espai aeri europeu era la més afectada. Aquesta vegada, després d'afectar els aeroports britànics i irlandesos a mitjan setmana, el núvol es va situar ahir sobre l'Atlàntic, Portugal, el nord de l'Estat espanyol i Catalunya. Això va dificultar la connexió entre Amèrica i Europa, amb «retards substancials», ja que les aerolínies havien d'utilitzar rutes alternatives.

Segons Aena, el tancament de l'aeroport del Prat va afectar ahir unes 28.000 persones, ja que es van haver de cancel·lar els 226 vols programats (131 d'arribada i 95 de sortida) des de la tarda fins a les deu del vespre. Durant les hores de tancament de l'aeroport del Prat, el director de l'aeroport va recomanar als usuaris que fessin «ús dels telèfons d'informació de les companyies o d'AENA o bé de la pàgina web». En els casos en què era possible, les companyies aèries van intentar portar els passatgers en autobús a ciutats espanyoles amb l'aeroport obert o directament a les destinacions a què havien d'arribar. En paral·lel, Renfe va reforçar el servei de trens entre Barcelona i la resta de l'Estat. Els portaveus de les companyies aèries Spanair i Vueling es van comprometre a reemborsar a curt termini l'import del bitllet si el vol s'havia cancel·lat.

També van tancar ahir els aeroports de Santiago, la Corunya, Vigo, Astúries, Santander, Burgos, Lleó, Valladolid, Salamanca, Bilbao, San Sebastián, Vitòria, Saragossa, Osca, Pamplona i La Rioja. Una part de les companyies d'aquests aeroports van tornar a operar a les vuit del vespre. El de Reus va ser l'únic aeroport català que ahir va estar obert. La decisió de tancar els aeroports, tal com va recordar ahir el ministre de Foment, José Blanco, es pren per garantir la seguretat dels passatgers, seguint la recomanació d'Aerocontrol, l'organisme europeu que coordina el trànsit aeri. Blanco no va descartar que al llarg de la setmana tornin els problemes, segons l'evolució del núvol de cendra.

Revifa el volcà

L'erupció del volcà islandès de nom impronunciable (Eyjafjallajökull) s'ha reactivat en els últims dies i la cendra ha tornat a arribar a Catalunya. «Hi ha molta cendra sobre l'Atlàntic i cal estar pendents de com bufen els vents per saber cap a on va», va dir el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, que no descartava més problemes en l'espai aeri la setmana que ve. Les previsions d'Eurocontrol indiquen que el núvol de cendra es desplaçarà cap al nord de França i tota Itàlia, i que podria afectar el sud d'Alemanya, Suïssa i les Illes Canàries. Els primers a tancar podrien ser els aeroports de Niça i Marsella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.