Salut

La sanitat s'escalfa

Protesta generalitzada del sector

Els sindicats acorden un calendari unitari de mobilitzacions al Camp i l'Ebre

Interpreten les mesures com un atac al sistema públic

Metges, infermers i personal d'administració dels hospitals públics van fer visible ahir el malestar conjunt per les retallades pressupostàries que s'han començat a aplicar a la xarxa sanitària amb concentracions a l'exterior dels centres hospitalaris. Ahir, de fet, va ser un dia clau. Els sindicats amb representació a les juntes de personal han acordat un calendari de mobilitzacions unitàries, en tres dimecres consecutius. El 27 d'abril es farà la primera assemblea i concentració al Pius Hospital, a Valls; el 4 de maig, al CAP Sant Pere de Reus, i l'11 de maig a l'hospital Joan XXIII, a Tarragona.

La reunió la van mantenir representants de CCOO, UGT, CGT, Metges de Catalunya, SATSE i CATAC del Joan XXIII, el Pius Hospital, els centres de primària del Camp i l'Ebre, Pere Mata i de Gestió i Prestació de Serveis de la Salut (GIPS). Les mobilitzacions estan obertes a la incorporació d'altres comitès i des dels centres que les promouen es buscaran més adhesions per sumar esforços.

Els sindicats es van reunir ahir a la tarda amb l'alenada de l'èxit de les convocatòries del migdia als dos hospitals públics de Tarragona. Al Joan XXIII es va viure una autèntica mobilització i més de 400 persones van tallar el carrer Doctor Mallafré, al davant del centre. En els deu minuts que va durar el tall de la via, el personal concentrat no va estalviar el crit dels eslògans “Amb la salut no s'hi juga” i “La salut no és un negoci”.

Al matí, a la porta principal de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, més de 300 treballadors van aprofitar el quart d'hora de l'esmorzar per mobilitzar-se en contra de les retallades. Era la primera de les protestes convocades unitàriament pels sindicats CATAC-CTS, CCOO, Metges de Catalunya, el Sindicat d'Infermeria, la UGT i la USOC. “No a les retallades”, “Volem qualitat”i “Boi, dimissió” van ser algunes de les proclames que es van poder escoltar abans i després que la presidenta en funcions de la junta de personal, María José Codoñer, llegís un manifest unitari. Així, els sindicats van reclamar la retirada del pla de xoc, que en el cas del Verge de la Cinta podria suposar el tancament de dues sales d'operacions i de les consultes externes a la tarda, així com una retallada general del 12,8%, l'eliminació de 35 llits i l'acomiadament d'unes 110 persones. “A les Terres de l'Ebre, si aquesta retallada fa desaparèixer prestacions i serveis, difícilment es tornaran a recuperar”, alertava el comunicat. Els sindicats van acusar el govern de la Generalitat de voler “desmantellar” la sanitat pública a l'Ebre i de “prémer l'accelerador” en les mesures de privatització. “És per això que demanem la implicació dels nostres representants polítics. Ara més que mai necessitem que defineixin les seues posicions, necessitem que es defineixin i defensin el territori”, va afegir-hi. El president d'ICV a les Terres de l'Ebre, Jaume Forcadell, que també és el candidat d'Iniciativa a l'alcaldia de Tortosa, va ser l'únic polític ebrenc que va assistir a la concentració.

De la seua banda, la delegada sindical de CATAC, Cinta Sarroca, va valorar molt positivament la mobilització d'ahir, i va confirmar que ja s'està preparant una manifestació als carrers de Tortosa, per implicar el conjunt dels ciutadans. La protesta es convocaria, en tot cas, al maig, després de la manifestació que tindrà lloc a Barcelona el 14 de maig, i per la qual els sindicats de l'hospital volen organitzar autobusos per anar-hi. Al marge dels preparatius, Sarroca va assenyalar que durant els últims dies no han tingut “cap tipus de diàleg ni de contacte” amb la direcció de l'hospital, o amb la gerència territorial de l'ICS. “Encara no ens han fet arribar cap document amb les mesures del pla de xoc”, va lamentar. De fet, ahir, les representants sindicals van intentar reunir-se amb la direcció del Verge de la Cinta, però no ho van aconseguir. Fonts de la direcció només van explicar que encara estaven concretant les mesures, i que el pla definitiu es tancarà la setmana que ve.

Continua el mutisme als centres concertats

Els proveïdors sanitaris de la xarxa pública concertats que gestionen hospitals, residències i CAP al Camp i l'Ebre també estan afectats per la retallada pressupostària genèrica del 10%. Tot i així la direcció de Sagessa i de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla encara no ha donat a conèixer l'abast o la concreció de les mesures que aplicaran per complir aquest requisit, com ho han fet els centres públics. Algunes fonts han avançat, però, que la retallada mitjana serà del 8% als hospitals de Móra d'Ebre, Amposta i la Santa Creu de Jesús.

Els sindicats atribueixen el silenci des de les direccions al procés d'eleccions sindicals per escollir els comitès de centre a què estan sotmesos. Les eleccions van tenir lloc ahir a l'hospital de Santa Tecla, a Tarragona, i dilluns estan convocades al de Sant Joan de Reus. Els sindicats sospiten que no serà fins després de les eleccions que rebran notícies concretes des de la direcció.

Tot i així, a l'hospital de Reus, que gestiona Sagessa, l'aplicació del 10% genèric per estalviar recursos representaria perdre 13 milions d'euros en el pressupost del 2011, segons el president, Eduard Ortiz.

N.R. / I.M.

L'atenció primària vol implicar els usuaris en les protestes

Els centres d'atenció primària del Camp de Tarragona impulsaran una recollida de signatures dels usuaris com a mesura de protesta per les retallades. La iniciativa començarà al CAP Sant Pere de Reus, on dilluns també s'ha convocat una aturada del servei. La junta de personal de l'atenció primària al Camp de Tarragona està “en peu de guerra”. El delegat sindical d'UGT, Josep Tutusaus, assegura que “a data d'avui els usuaris no saben com els implicarà la retallada”. És previst que representants del sindicat també es reuneixin amb la Federació d'Associacions de Veïns per aconseguir la seva complicitat. Tutusaus lamenta que s'estigui “privatitzant” la salut.

n.r.

Concentració dijous vinent a Barcelona

Els sindicats representants del personal de la sanitat han convocat una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona. La mobilització tindrà lloc dijous vinent, 14 d'abril, per fer palès que la retallada pressupostària és el desmantellament de la sanitat pública.

El Joan XXIII no ha renovat una quarantena de contractes

El degoteig d'acomiadaments fruit de la no-renovació de contractes és un fet al Joan XXIII. En una setmana, els sindicats calculen que s'hauran eliminat una quarantena de places. Ferran Eiximeno, representant de CCOO a la junta de personal del centre, fa veure que la plantilla de les sales d'operacions del torn de tarda serà l'afectada de manera immediata. En el cas del Verge de la Cinta de Tortosa, els sindicats han rebut un escrit en què se'ls diu que hi haurà 280 contractes de substitucions que deixaran de fer-se. Segons Cinta Sarroca, de CATAC-CTS, això voldria dir que un centenar de persones es quedarien sense feina a Tortosa.

Les primeres mesures ja es noten

Els sindicats de l'hospital Joan XXIII són els que tenen més informació sobre l'afectació de les mesures. Al centre s'ha deixat de repartir aigua als malalts amb els àpats, s'han reduït a tres els bolquers que es donen als nadons i s'han deixat sense funcionar ascensors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.