Salut

L'hospital de Tortosa ja ha retallat 42 dels 247 llits

La previsió era que se'n tanquessin 35, i els sindicats afirmen que mai s'havien arribat a suprimir tants llits per Setmana Santa

Els treballadors de Tarragona i Valls també protesten al carrer

Els treballadors i alguns usuaris dels hospitals de Tarragona, Tortosa i Valls van tornar a protestar ahir en contra de les retallades anunciades per Salut. Els sindicats ja han advertit que les mobilitzacions es repetiran cada dimecres. En el cas de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta, més d'un centenar de treballadors van escenificar un viacrucis al voltant del centre, per denunciar “la mort de la sanitat pública i el dolor dels professionals i usuaris de la sanitat”. En la protesta es van poder veure dos regidors de l'Ajuntament: el republicà Valentí Marín, que també és membre de la UGT, i Jaume Forcadell, d'ICV. La presidenta de la junta de personal, Maria José Codoñer, va ser l'encarregada de llegir els fragments del manifest davant de l'àrea de consultes externes, a l'accés a les urgències, i a la porta principal de l'hospital. De fet, tot i que encara no coneix amb detall el pla de mesures de xoc dissenyat pels directius de l'hospital i la gerència de l'Institut Català de la Salut (ICS), Codoñer va assenyalar que al Verge de la Cinta ja s'han començat a notar els efectes de la retallada. Segons va denunciar la portaveu sindical, s'han tancat 42 dels llits dels 247 que ara té l'hospital de Tortosa, a més de dues sales d'operacions en horari de tarda.

“Sempre hi ha un descens de l'activitat assistencial en vacances, però mai s'havien tancat 42 llits per Setmana Santa”, va remarcar Codoñer, que va alertar que aquesta situació s'allargarà, com a mínim, fins a l'1 de maig. “No sabem fins quan ho allargaran; no tenim respostes perquè no ens informen, només ens envien un correu electrònic per dir-nos el que tanquen”, va lamentar.

En aquest sentit, la presidenta de la junta de personal també va dir que en les properes setmanes els usuaris començaran a notar els efectes de l'ajornament de proves i d'operacions, així com de la falta de professionals a l'hospital de Tortosa. De fet, els sindicats van afirmar ahir que l'hospital ja ha prescindit d'una quarantena de treballadors, als quals no se'ls ha renovat el contracte, i que abans de l'estiu poden haver-n'hi 72 més que es quedin sense feina. Tot plegat només ve a confirmar els pitjors càlculs dels sindicats, que esperaven que a Tortosa s'eliminarien entre 30 i 35 llits, i que més d'un centenar de professionals anirien al carrer. Abans de les retallades, el Verge de la Cinta tenia uns 900 treballadors, i els sindicats ja feia temps que denunciaven que estaven treballant “sota mínims”. “Ara només hi ha una infermera per cobrir mitja planta de malalts aguts”, va voler advertir una treballadora.

D'altra banda, a més de les protestes que es faran cada dimecres, els sindicats de l'hospital de Tortosa preparen una protesta aquest divendres a Tortosa, per “rebre com es mereix” el president de la Generalitat, ja que Artur Mas visita la fira Expoebre. A més, els treballadors de la sanitat també tindran un paper destacat en la manifestació unitària del primer de maig a Tortosa.

Protesta a Valls

“La sanitat no és un negoci” o “Boi, dimissió” van ser algunes de les consignes que es van sentir ahir en la manifestació dels treballadors del Pius Hospital de Valls. També hi van concórrer treballadors de l'institut Pere Mata i representants d'algunes forces polítiques com la CUP i ICV. Més de 70 persones van participar en el recorregut que, després de passar pels carrers més cèntrics de la ciutat i amb molt poc suport de la ciutadania, va arribar a la plaça del Blat. Després de la lectura del manifest, els representants sindicals es van reunir amb l'alcalde de Valls, Albert Batet. Durant la trobada, que va durar uns vint minuts, el batlle va explicar-los “el projecte de futur que l'Ajuntament té per al Pius Hospital perquè segueixi sent un hospital de referència”. Batet va insistir que el Pius Hospital té els serveis garantits, i que cap de les 650 persones que hi treballen perdran la feina. Paral·lelament, el comitè d'empresa del Pius Hospital es mostrava escèptic: “Refusem tot el que signifiqui debilitar el sistema públic com ara la retallada indiscriminada, la precarietat laboral o la retallada de prestacions”, detallaven els representants sindicals. A Tarragona, un centenar de treballadors es van concentrar per tercera setmana davant de l'hospital Joan XXIII.

LA FRASE

Refusem tot el que signifiqui debilitar el sistema públic com ara la retallada indiscriminada
Comitè d'empresa del Pius Hospital, de Valls


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes en el 737 Max

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE
societat

La Creu Roja va atendre unes 400.000 persones a Catalunya el 2023

Barcelona
infraestructures

Acabada la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar

girona

La Setmana Cultural de la UPC ofereix quaranta activitats

TERRASSA

Instal·len 52 caixes niu per potenciar la reintroducció del xoriguer petit

MOLLET DE PERALADA
administracions

Noves protestes de la Policia Local de Mataró al ple

mataró