Salut

L'hospital de Tortosa, a mig gas per la tisorada

L'ICS planteja estalviar-se 8,5 milions tancant dues sales d'operacions, eliminant 35 llits, paralitzant l'activitat a la tarda i aplicant una retallada general del 12,8%

L'alcalde rebutja la pèrdua de la qualitat en els serveis

Preocupació màxima entre el personal sanitari de l'atenció primària de les Terres de l'Ebre i de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. La gerència territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) els va comunicar ahir al migdia, en una reunió convocada al CAP Baix Ebre de Tortosa, la necessitat de retallar totes les partides del pressupost del 2011 almenys en un 12,8%. Segons van detallar dues representants sindicals a la junta de personal, Cinta Sarroca (CATAC) i Maria del Mar Barberà (UGT), el pressupost actual és d'uns 59 milions d'euros, i la tisorada en l'àmbit hospitalari hauria de superar els 8,5 milions d'euros. També el responsable de Sanitat de CCOO a l'Ebre, Àlvar Casanova, va emetre un comunicat en què es rebutja el conjunt de les mesures proposades.

La junta de personal de l'hospital ja ha convocat per aquest matí una reunió urgent, per processar les dades, analitzar la situació, i estudiar possibles mobilitzacions “en col·laboració amb els usuaris de la sanitat”. Ahir no se'ls va lliurar cap document, però la gerència de l'ICS els va comunicar que volen aplicar les mesures de xoc a partir de l'1 de maig, i que se simplificarà l'estructura administrativa, tot unificant la gestió del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Així, s'estalviarien diners en personal i en suport informàtic i administratiu. “Però la retallada que més ens dol és la de personal”, va admetre Sarroca, que va advertir que ni es cobriran les baixes, ni les vacances, ni les jubilacions. De fet, ni es contractarà nou personal, ni es renovaran els treballadors eventuals que acaben el contracte el 30 de juny. “Ens han dit que, si cal, també tocaran el personal interí”, va lamentar. Els càlculs dels sindicats són que uns 60 dels 900 treballadors de l'hospital podrien anar al carrer. En canvi, consideren que la retallada de personal gairebé no tindria incidència en l'atenció primària.

D'altra banda, quant a la reducció de béns i serveis, l'1 de maig es tancarà l'àrea de consultes externes a la tarda i també una sala d'operacions; i s'eliminaran entre 30 i 35 llits dels 247 que té ara l'hospital tortosí. De fet, més endavant només funcionarien dues de les cinc sales d'operacions que té el Verge de la Cinta (l'hospital té ara una sala d'operacions d'urgències, una altra de ginecologia, i tres més). De retruc, amb aquesta mesura es busca un estalvi en material sanitari i protètic. A més, al marge de la paralització de les activitats programades a la tarda, l'ICS buscarà l'estalvi farmacèutic i de formació del personal, així com de neteja, de consum energètic, de manteniment, de bugaderia, de cuina i de seguretat. Per exemple, a l'hospital hi haurà un vigilant menys, i als centres de primària no n'hi haurà.

“Les primeres conseqüències seran la pèrdua de la qualitat del servei i l'augment de les llistes d'espera”, va afirmar Sarroca. La portaveu sindical va assenyalar que les Terres de l'Ebre no haurien de sofrir les mateixes retallades que altres llocs del país. Així, va recordar que el Verge de la Cinta és l'únic hospital públic, i que el territori no té prou clíniques ni mútues privades per concertar serveis.

LA XIFRA

60
treballadors són els que podrien anar al carrer, segons els primers càlculs que han fet els sindicats.

Bel situa el nou hospital el 2018

G.M.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va admetre ahir que el preocupen les retallades o les “mesures de racionalització” anunciades per Salut, i que així ho ha comunicat al conseller Boris Ruiz. “No és una situació agradable, i ja vaig dir al conseller i al director dels serveis territorials de Salut que volem que el gruix dels serveis continue sent de la mateixa qualitat”, va assenyalar Bel. “El que no podem permetre és que ens baixe el conjunt dels serveis, ni que es deixen de prestar els actuals”, va insistir. L'alcalde va posar en dubte que 60 persones vagen al carrer, i va defensar la gestió del govern quan va recordar el “desgavell” que hi havia a la Generalitat “en els últims anys”. “No ho justifiquem ni ens sembla bé, però cal racionalitzar i prioritzar”, va dir.

D'altra banda, i tot i que puga semblar contradictori, Bel va negar que les retallades sanitàries suposen un nou obstacle per a la construcció del nou hospital de Tortosa. Segons l'alcalde, el conseller Ruiz visitarà la ciutat en pocs dies per validar el sistema de finançament del consorci d'ajuntaments que ha de costejar el projecte. “En el millor dels casos i sent realistes, estem parlant dels anys 2017 o 2018, per posar en funcionament el nou hospital; no té res a veure”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cinta Sarroca (CATAC) explica les mesures de xoc que ha proposat l'ICS per retallar la despesa sanitària a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa
L'alcalde de Tortosa admet que li preocupen les retallades a l'hospital, però critica el "desgavell" d'anys anteriors
Ferran Bel anuncia la propera visita del conseller Ruiz per validar el sistema de finançament del nou hospital

Publicat a

kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona