Salut

Tortosa

Artur Mas, esbroncat a l'Expoebre pel personal de l'hospital de Tortosa

El president atén els representants sindicals, però no els convenç de la bondat de les retallades en la sanitat

Era la primera visita oficial a l'Ebre

Mig centenar de persones, convocades pels sindicats amb representació a l'hospital Verge de la Cinta, van esbroncar ahir al vespre el president de la Generalitat, durant la seua visita a la fira Expoebre. La d'ahir era la primera visita d'Artur Mas al territori com a president, però l'escridassada va recordar l'època en què ho feia com a conseller en cap de Jordi Pujol, amb l'Ebre revoltat per la polèmica del transvasament. En aquest cas, l'objectiu dels manifestants era rebutjar “les retallades que s'estan fent de manera velada al Verge de la Cinta i a tota la sanitat en general”. Així ho va explicar la presidenta de la junta de personal, Maria José Codoñer, que va aprofitar la conversa que van poder mantenir amb Mas per recriminar al president la falta d'informació. “El dia 1 de maig s'acaba el tancament de 42 llits i la gent no està avisada perquè torne a treballar; això vol dir que no es tornaran a obrir”, va advertir. “Mas només ens ha dit que hem de prendre paciència, i que si no hi ha prou diners s'ha de retallar de tot arreu, també de la sanitat”, va relatar. “Però li hem recordat que a l'Ebre això és un greuge, ja que en l'àmbit sanitari no tenim cap altra sortida”, va lamentar la portaveu sindical. La conversa entre Mas i els sindicalistes encara va pujar més de to quan el president els va retreure que amb el tripartit no van sortir a manifestar-se, tot i que els salaris es van retallar en un 5%.

Els sindicats ja havien advertit dimecres que, amb motiu de la Setmana Santa, els gestors sanitaris havien retallat 42 dels 247 llits que té l'hospital de Tortosa. Així, també van assenyalar que dues sales d'operacions havien deixat de funcionar en horari de tarda, i que una quarantena de treballadors s'han quedat ja sense feina. Una xifra a la qual caldrà sumar 72 treballadors més, als quals s'esgotarà el contracte abans de l'estiu. El director dels serveis de Salut a l'Ebre, Albert Gómez, no va aclarir ahir si després de l'1 de maig es tornaran a habilitar el 100% dels llits. En aquest sentit, Gómez només va assenyalar que això dependrà de les disponibilitats del pressupost per al 2011 i, per tant, del resultat final de la negociació oberta entre la Generalitat i el govern de l'Estat. “Els llits i les sales d'operacions són les mateixes; només es van tancar fa vint anys, quan jo era resident, perquè va haver-hi una epidèmia de gangrena gasosa per Clostridium i calia netejar-los”, va afegir-hi Gómez. Així, el director de Salut a l'Ebre va precisar que els llits i les sales d'operacions no s'han tancat, i que l'hospital està “exactament igual”.

LA FRASE

Les retallades a l'hospital de Tortosa suposen un greuge; a l'Ebre no hi ha cap altra sortida
Maria José Codoñer
Junta de Personal de l'Hospital de Tortosa verge de la Cinta

Reobriran serveis “quan calgui”

G.M.

“No es pot retallar allò que no es té”, va afirmar ahir el director dels serveis de Salut a l'Ebre, Albert Gómez. “El que fem és un aprofitament al màxim dels recursos disponibles”, va assenyalar. Segons Gómez, si l'ocupació mitjana de l'hospital Verge de la Cinta és d'un 70%, “amb els temps que corren no és ètic tindre dispositius assistencials per al 100%”. Gómez va afirmar que Salut i els gestors sanitaris posaran en ordre els dispositius “amb la flexibilitat que toqui en cada moment”. Així, el director va assegurar que qualsevol metge de guàrdia podrà activar que es reobrin els llits i les sales d'operacions que calguin, “però no sempre”. Per la seua banda, però, la portaveu sindical Maria José Codoñer es va preguntar amb quin personal es reobriran els serveis, si ara no renoven els treballadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Maria José Codoñer explica la conversa amb Artur Mas, després de l'escridassada al president

Publicat a