Sis dies després del temporal de neu, encara hi ha 60.000 gironins sense llum

Endesa destina 1.200 tècnics que treballen, per torns, les 24 hores i l'objectiu és recuperar el servei arreu el cap de setmana

Endesa continuava ahir amb les tasques de restabliment del servei en la trentena de pobles que continuen sense llum. Xifren en 10.000 clients els afectats mentre que la Generalitat, basant-se en els cens dels municipis, eleva a 60.000 els afectats. La companyia elèctrica, que continua parlant de «catàstrofe imprevisible», treballa amb l'objectiu que aquest cap de setmana hi hagi una normalitat en el servei elèctric. Hi ha més de 1.200 operaris treballant, per torns, les 24 hores del dia, utilitzant en alguns casos màquines excavadores i vehicles especials per obrir-se pas en camins i pistes forestals impossibilitades pels efectes de la neu i que no permeten l'accés a les bases de les torres. A part, dos helicòpters han continuat sobrevolant la zona per detectar incidències.

Endesa també ha posat en marxa un telèfon gratuït (900 847 384) per atendre les reclamacions, a més de reforçar un total de divuit punts de servei a la zona i destinar 500 operadors a la central d'atenció telefònica per tal d'informar els clients.

Mentrestant, però, la situació continua sent caòtica, especialment en municipis del Baix Empordà i la Selva. L'arribada de generadors permet recuperar el subministrament en algunes zones, però, per exemple, urbanitzacions de Lloret continuen a les fosques, el polígon de Riudellots, el més gran de la demarcació, funciona a mig gas i Castell-Platja d'Aro no acaba de recuperar la normalitat.

Per la seva part, l'Estat ha decidit obrir un expedient a les companyies elèctriques. En una compareixença davant els mitjans de comunicació, la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va anunciar que malgrat que no té «competències en l'àmbit sancionador, el Ministeri d'Indústria ha obert un expedient informatiu a través de la Comisión Nacional de la Energía». Així mateix, els consellers Joan Saura i Josep Huguet, en les seves respectives visites a la zona afectada, van criticar l'actuació de les companyies elèctriques i, fins i tot, van plantejar un possible canvi en la normativa per evitar que les torres no es tornin a tòrcer pel pes de la neu.

Els alcaldes preparen un manifest

Alcaldes de les zones afectades pel temporal, de tots els colors polítics, estan preparant un manifest conjunt per reclamar que mai més no es torni a produir una situació de caos com la que s'ha viscut aquesta setmana a les comarques gironines. Aquest diari ha tingut accés a un primer esborrany d'aquest manifest, en el qual els alcaldes parlen de solitud, recursos que no tenen, ajuda que no arriba, tragèdia, caos, col·lapse i dignitat per als gironins que s'han vist afectats per les conseqüències de la manca de llum i de calefacció, serveis bàsics per a qualsevol ciutadà.

Ahir al vespre, les diferents forces polítiques estaven intentant trobar un punt de consens en aquest manifest, que gairebé segur s'acabarà fent públic en la jornada d'avui. Entre els alcaldes que donen suport a aquest document comú hi ha el de Lloret, Xavier Crespo (CiU); de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU); la Bisbal, Lluís Saís (ERC); Palafrugell, Sergi Sabrià (ERC); Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó (PSC), i Palamós, Teresa Ferrés. Representants municipals d'algunes de les principals poblacions afectades.

En l'edició d'ahir, aquest diari ja recollia les inquietuds dels alcaldes i alcaldesses de les comarques gironines, els quals posaven de manifest el seu descontentament, especialment per la desinformació i la falta de coordinació durant tot aquest episodi. Arran del temporal, també ha ressorgit el debat sobre la necessitat de la MAT. Pels seus defensors, si estigués en disposició s'haurien minimitzat els efectes. Pels seus detractors, queda clar que només el soterrament pot evitar grans incidències.

Generadors en ruta

tura soler

El repartiment dels generadors també ha estat tota una odissea. A alguns pobles com a la Tallada els en van portar un al cap de tres dies, però va resultar que no duia combustible ni cable per connectar-lo i va resultar inútil. I dimecres al matí un camioner que venia de França amb un tràiler carregat de generadors es va presentar a l'hospital de Santa Caterina de Salt pensant que era el lloc on els havia d'entregar, ja que li havien donat un paper amb la destinació escrita: «Santa Catalina». Però ni l'hospital ni Salut no en sabien res, dels generadors, i una representant del departament va fer gestions per saber on anaven. A la Generalitat li van dir que no en sabien res; a la Subdelegació del Govern de l'Estat, que el tema dels generadors no era cosa seva... Se suposa que van acabar a Santa Cristina.

Tempesta al tripartit

MARC BATALLER

El president de la Generalitat, José Montilla, va defensar dimecres al Parlament la necessitat de la MAT arran dels problemes elèctrics de les comarques gironines i va obrir la caixa de trons al tripartit. Els seus dos socis de govern, ERC i ICV, sempre s'han oposat a aquest projecte i el mateix dimecres van replicar Montilla, tot i que ho van fer tímidament. Però la polèmica per la infraestructura ha anat a més a mesura que han passat dies i que diversos municipis continuen a les fosques. Alguns sectors han reivindicat la importància d'aquesta línia i dijous Endesa va atribuir el caos de Girona a l'excepcionalitat del temporal –una frase que el govern no s'ha cansat de repetir– i a la impossibilitat de desenvolupar inversions en la xarxa per la demora de la MAT. Aquesta tesi ha acabat la paciència a ERC i ICV, que ahir es van mostrar indignats i van esclatar després de la cimera anticrisi que es va fer a Barcelona. El president d'ERC, Joan Puigcercós, va advertir que Endesa reivindica la MAT «per distreure el personal per evitar les indemnitzacions» i va matisar que el problema es deu al precari estat de les línies de baixa i mitjana tensió. Puigcercós va dir que no es pot barrejar el debat de la MAT amb el que passa a Girona, perquè no tenen res a veure. El secretari general d'ICV, Joan Herrera, es va manifestar en el mateix sentit: «No han invertit en les línies de mitjana i baixa tensió i ara ens vénen amb la MAT? O s'ha de tenir molta cara o molt sentit d'humor.» ERC i ICV també van plantejar el debat sobre si les administracions han d'intervenir en les elèctriques. Però aquestes crítiques no van fer efecte i el PSC, a través del conseller d'Economia, Antoni Castells, va insistir ahir que amb la MAT no hi hauria hagut tant abonats sense llum i el subministrament s'hauria pogut restablir abans. Per la seva banda, el líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, va recordar al PSC que la MAT no s'ha fet per culpa «dels partits minoritaris, ICV i ERC.»

la crònica

Vaga de llum a les escoles

MÒNICA CABRUJA

El mateix dia que els sindicats feien una roda de premsa a Girona per tractar el tema de la vaga convocada pel 17 de març, les nevades van obligar a anar a buscar els nens a corre-cuita a les escoles a mig matí. Era dilluns i moltes famílies han hagut de sobreviure una setmana sencera sense subministrament elèctric i amb la mainada a casa, tot un repte, si es té en compte que actualment els més petits o els adolescents no estan massa (potser gens) acostumats a passar hores només amb la llum de les espelmes i sense televisió ni ordinador. Com s'ho han fet aquestes famílies? És clar que s'han superat amb escreix totes les previsions d'inconvenients que els sindicats anuncien amb el nou calendari escolar.

Hi ha hagut centres, com el cas de l'IES Rafael de Campalans d'Anglès, on s'han fet algunes classes sense llum elèctrica ni calefacció, però la majoria ha tancat, molts també perquè els professors de fora del municipi tenien el problema afegit del col·lapse de les carreteres, a banda de la falta de llum. Amb la incertesa del dia a dia, algunes famílies estan encara pendents de la reobertura de les escoles que ahir continuaven sense classes, unes 40. Per dilluns, ahir se'n preveien unes 15 de tancades. I per dimecres, si res no canvia, vaga.

35 intoxicats més per fum tòxic

NÚRIA ASTORCH

El nombre de persones que s'han intoxicat per inhalació de monòxid de carboni procedent de la mala combustió de brasers i generadors a la llar era ahir de 140, 35 més que el dia anterior. La major part de les intoxicacions van ser lleus i només 14 han rebut tractament a la cambra hiperbàrica de l'hospital de Palamós. Dues de les tres persones que van ser ingressades dijous en aquest hospital per intoxicació –els pares de la veïna d'Ultramort que va morir– van ser donades d'alta ahir. I hi continua ingressat el veí de l'Escala que es va intoxicar fent tasques de vigilància en un càmping. D'altra banda, i segons el Departament de Salut, els CAP gironins han recuperat una certa normalitat i funcionen o bé amb la llum de la xarxa o amb generadors. Els CAP que funcionen amb generadors són els de Lloret de Mar, Tossa de Mar, Caldes de Malavella, Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. Els hospitals de la demarcació també han recuperat la normalitat, si bé l'hospital de Blanes treballa amb generadors. El servei d'emergències mèdiques (SEM) de la demarcació s'ha reforçat amb vuit vehicles de servei vital bàsic i quatre tot terreny per donar resposta a les necessitats que sorgeixin. Salut assegura que els equips d'atenció primària de les zones més afectades per les nevades han fet el seguiment dels pacients fràgils amb la col·laboració dels serveis socials dels municipis i de Protecció Civil. Salut manté que l'empresa subministradora d'oxigenoteràpia i ventilació mecànica ambulatòria ha fet un seguiment de tots els seus pacients i ha garantit el servei mitjançant bombes d'oxigen, en substitució dels concentradors que funcionen amb electricitat.

la crònica

Sense llum des de dilluns al matí a Sant Feliu de Pallerols

RAMON ESTÉBAN

A les onze del matí de dilluns, força abans que la majoria de damnificats, quinze cases del grup Verge de la Salut de Sant Feliu de Pallerols es van quedar sense llum. Ahir continuaven igual. Salvador Saseta, la seva dona, Isa, i els dos fills del matrimoni, de 18 i 13 anys, viuen en un d'aquests habitatges. «A tot el poble va tornar la llum dimarts, menys aquí», es lamentaven ahir a la tarda, resignats a afrontar la cinquena nit a les fosques. Per salvar els aliments, n'han repartit a les neveres dels familiars i, els que no hi han cabut, els han posat al pati colgats de neu. Han estat sense calefacció només tres nits, ja que dijous una veïna més afortunada els va deixar connectar un cable per fer anar la caldera. La dona i els fills han estat dormint en cases de familiars i amics, però en Salvador s'hi ha quedat cada nit –«a tres sota zero i abrigat fins dalt de tot»– per si venien els de Fecsa-Endesa. Ha estat una espera en va. «El primer cop que hi vaig telefonar, dilluns al matí, em van dir que vindrien al cap de pocs minuts, però aquí a casa no els hem vist el pèl», es queixa un Salvador indignat amb la falta d'atenció de la companyia, a la qual diu que ha trucat 40 vegades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.