Societat

Tarragona tampoc permetrà l'ús del burca i del vel integral als edificis municipals

La sessió va resultar tensa pels atacs del PSC, CiU i ERC al PP, que no va aconseguir restringir-ne l'ús a la via pública

Conscient que la complexitat de l'assumpte podria provocar confusió i reiteracions, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va proposar que tots els grups presentessin les seves mocions i que després se sotmetrien a votació. El primer torn va ser per a Esquerra Republicana, que a última hora va presentar una moció lleugerament diferent a la que havia anunciat en dies anteriors, però que tampoc demanava la prohibició de cap indumentària, sinó «que es prenguin les mesures perquè a les instal·lacions municipals s'asseguri la identificació total de les persones». De totes maneres, en la seva primera intervenció, el portaveu republicà va carregar amb duresa contra el Partit Popular, al qual va acusar «d'irresponsable» per haver portat el debat al plenari tarragoní, en referència al fet que va ser el grup popular el primer que va anunciar que presentaria una moció per demanar la prohibició del vel integral als edificis municipals i a la via pública.

Per això, el líder d'Esquerra va recriminar al seu homòleg del PP que «només presenten la moció per pur i miserable càlcul electoral». El Partit Popular va respondre els que l'acusaven d'oportunisme tot afirmant que, «si ho és, és contagiós». Al principi, el seu cap, Alejandro Fernández, va agafar com a referència per defensar la proposta de prohibir el burca tant als edificis municipals com a la resta d'espais públics de la ciutat un article d'opinió de Miquel Roca i Junyent. A més, va ironitzar tot preguntant-se si «algú es creu que un passamuntanyes sigui el mateix que un burca? Els demano valentia», va proposar el popular.

Un col·lectiu assenyalat

En un nou torn de rèplica a les tesis del PP, Victòria Forns (CiU) va subratllar la necessitat de reflexionar sobre les polítiques d'immigració «perquè, fins ara, cap model no ha estat eficaç». A més, va alertar del «perill d'assenyalar un col·lectiu determinat que creiem que fa invisibles les dones».

La regidora responsable d'accions socials de CiU va recomanar prudència perquè «pot derivar en persecució».

Floria (PSC) també va aprofitar per carregar contra el PP, al qual va acusar de «no voler gent d'altres orígens»; una afirmació que va enfurismar el líder popular, que va alimentar la tensió dins la sala. Floria no en va tenir prou i va continuar etzibant el seu adversari: «A vostès els encanta dir a les dones què han de fer, com en la llei de l'avortament.» La portaveu socialista va justificar el vot en contra a la moció del seu soci de govern «perquè creiem que sí que cal reglamentar». Un cop votades les mocions, el portaveu de CiU, Joan Aregio, va admetre que ahir era un dels dies «més tristos en 16 anys a l'Ajuntament perquè un problema molt complex l'hem resolt de manera massa simple». Per la seva banda, l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va apostar per mantenir la cohesió social dins d'una societat democràtica «des de la tolerància i la convivència».

LES FRASES

J.F. BALLESTEROS
alcalde de tarragona
«La cohesió social només es pot assolir des de la convivència i la tolerància» «Un no pot fer de bomber piròman i pretendre no socarrimar-se [a Fernández (PP)]
SERGI DE LOS RIOS
portaveu erc a tarragona
«Estem en contra del vel integral, però volem que se'l treguin les mateixes dones com a mesura de llibertat» «Vostès [al PP] només presenten la moció per pur i miserable càlcul electoral»
ALEJANDRO FDEZ.
PORTAVEU PP A TARRAGONA
«El burca atempta contra els drets de les dones i això no ho hem de permetre» «Hem d'actuar ara perquè els casos són pocs»
JOAN AREGIO
PORTAVEU CIU A TARRAGONA
«Hi ha més ajuntaments que han debatut el tema que no pas burques» «És un dia trist perquè hem resolt un problema molt complex de manera simple»

Què diu cada moció?

S.C

En el ple es van sotmetre a votació tres mocions.

La del PP va sacsejar la sessió.

La moció del PP proposava la modificació de l'ordenança de convivència ciutadana per limitar l'accés i l'ús del vel integral i altres vestimentes o accessoris que cobreixin totalment la cara «a les vies públiques i els equipaments municipals». CiU es va abstenir i el PSC i ERC van votar-hi en contra.

Poc suport a la d'ERC.

La formació republicana va presentar una proposta modificada a última hora, però que tampoc va tenir suport. No parlava de prohibició, sinó de prendre mesures per identificar les persones. El PSC i CiU es van abstenir i el PP hi va votar en contra.

La proposta del PSC i CiU, la que va tirar endavant.

Els dos partits majoritaris havien consensuat el contingut de la moció en què es prohibia el burca als edificis de titularitat municipal, en el marc d'un nou reglament d'usos d'aquests espais. També es prohibeix l'ús de qualsevol indumentària que dificulti la identificació. El PP també hi va votar a favor i ERC es va abstenir.

Elles no ho entenien

Difícilment el ple de Tarragona aixeca tant d'interès, però ves per on que, entre el ressò mediàtic que havia anat adquirint la necessitat de regular l'ús del burca i el nicab, la moció que presentaven diferents col·lectius veïnals i la presència d'un bon grapat d'alumnes de l'institut Ponç d'Icart, la sala de plens es va omplir de gom a gom. Precisament, dues alumnes d'origen musulmà d'aquest centre, amb sengles mocadors al cap, s'ho miraven amb estupefacció i m'atreviria a dir que flipant amb el reguitzell de retrets que es dedicaven els polítics de la seva ciutat i als quals d'aquí a uns anys potser votaran. Me les mirava mentre una negava amb el cap, com aquell qui no entén com es poden dir tantes coses sense sentit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia