Una entitat que aglutina 170 alcaldes crida a convocar consultes com la d'Arenys

Una setantena de municipis s'han interessat pel procés i volien observar com es desenvolupava la consulta popular

Decidim.cat, un col·lectiu municipalista que promou el reconeixement i exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya, va manifestar ahir que obre «un procés de reflexió al si del municipalisme català per tal de promoure una consulta similar als nostres ajuntaments a favor de l'autodeterminació». Si la proposta prospera, l'efecte multiplicador que l'advocacia de l'Estat va argumentar en el seu recurs contra el referèndum d'Arenys podria començar pels municipis representats en aquest col·lectiu. Des de Decidim.cat es defensa que l'àmbit municipal és el més proper a la ciutadania i per tant el més adequat perquè els ciutadans expressin lliurement la seva opinió. Els 1.200 càrrecs electes feliciten, així mateix, «la unitat d'acció que ha aconseguit de manera majoritària el consistori arenyenc» en el que ells consideren que és «l'única manera d'avançar cap a la plena sobirania nacional». En aquest sentit l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, va explicar ahir en una entrevista a l'emissora RAC1, sobre el possible efecte multiplicador de la consulta popular: «Molts ajuntaments, gairebé una setantena, vindran a observar el procés.»

Suport de l'ACM

Una altra entitat municipalista que dóna suport al referèndum és l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que agrupa uns 300 municipis majoritàriament de l'òrbita de CiU i ERC. El president de l'ACM i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, lamenta la presentació del recurs de l'Estat contra la consulta, fet que ha motivat que finalment un jutjat hagi anul·lat l'acord del ple d'Arenys de Munt que donava suport a la consulta popular sobre l'autodeterminació de Catalunya. Esteve considera que «la consulta s'ha de fer per dignitat democràtica». El president de l'ACM lamenta, així mateix, que la consulta no es pugui arribar a fer mentre que no s'han posat impediments a la convocatòria d'una manifestació en contra del referèndum que ha fet Falange Española y de las JONS. L'única trava que s'ha posat a la celebració de la protesta dels falangistes ha estat la data. En principi havien de coincidir, el 13 de setembre, la consulta popular i la manifestació de la Falange. Finalment, i per garantir la seguretat dels veïns del municipi, el Departament d'Interior de la Generalitat ha decidit traslladar la manifestació dels falangistes al dia 20 de setembre, a la mateixa hora i lloc.

CiU, ERC i ICV critiquen la decisió judicial

x. miró

Per raons diferents, CiU, ERC i ICV critiquen la decisió judicial. CiU i ICV l'acaten, però Lluís M. Corominas, diputat de la federació, creu que el jutjat ha comès «un error en l'apreciació dels fets» perquè, segons ell, l'Ajuntament no convoca ni autoritza la consulta i «l'únic que es podria entendre suspès és l'autorització a l'entitat d'utilitzar aquesta sala municipal». Una cosa semblant conclou ERC. El portaveu de l'executiva republicana, Ignasi Llorente, diu que la consulta tirarà endavant perquè, segons ell, la resolució «només afecta el lloc on es fa i no al seu contingut». També confia que es pugui acabar portant a terme la federació de CiU, un cop la jutgessa hagi citat les dues parts i en vista que «no hi ha cap argument jurídic que ho impedeixi». Per ERC, no es tracta d'un error d'apreciació sinó d'un «excés de zel de l'Estat». Els republicans consideren que la decisió «diu molt poc a favor dels principis democràtics de l'Estat» i afegeix que «aquest intent de posar traves a la consulta segurament el que fa és afavorir-la mediàticament». Una opinió que comparteix Dolors Camats, portaveu parlamentària d'ICV: «És desproporcionat que l'advocacia de l'Estat s'hagi anat a fixar en una iniciativa ciutadana que l'Ajuntament acull i que no té efectes jurídics. Li acaben donant més transcendència i sembla que tinguin por pel que és.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.