Roda de Berà, sota sospita

L'auditoria feta a l'Ajuntament rodenc qüestiona molts procediments que han aplicat els diferents governs locals i detecta irregularitats en contractes i pagaments a regidors

No ha descobert cap forat econòmic ni ofereix un balanç financer, però sí que l'auditoria encarregada per l'alcaldessa de Roda de Berà, Maite Huerta (PSC), i que l'oposició ja havia reclamat repetidament mesos abans, ha posat sota sospita molts procediments tant del govern que fins fa pocs mesos formaven PSC i PP, com del liderat per CiU abans del setembre del 2007. A banda de les factures sense justificar i les subhastes de solars que aquests dies han copat l'actualitat del municipi, el document, al qual ha tingut accés aquest diari, detalla altres àmbits del consistori que ara també són qüestionats.

Les bestretes.

En total, durant l'any 2008 i sota la gestió conjunta del PSC i el PP (aquest últim, amb l'alcaldia), es van concedir de manera irregular un total de 109.750 euros en bestretes de caixa fixa (és a dir, permisos per extreure diners de la caixa municipal). Les més famoses són els 10.000 euros concedits a l'exinterventor Lluís Caramés (i que l'Ajuntament encara espera que retorni) i les de l'exalcalde Pedro Figueiredo (per valor de 75.000 euros i que sí que va reintegrar a caixa). En cap cas, però, hi ha el document obligatori que ha de justificar el perquè de la bestreta.

Altres regidors que també van rebre bestretes són el socialista Ramon Bonan (ja retirat de la política, i que va justificar en part una despesa autoritzada per un viatge a Bilbao amb factures d'Astúries), Guillem Millan (PSC) o Paqui González (que, malgrat obtenir una bestreta a compte del pressupost de l'Ajuntament, la justifica amb factures del Patronat de Cultura, Turisme i Esports).

L'auditoria també fa constar l'existència d'una bestreta de 4.000 euros per a una agència de viatges «per la variació experimentada en els preus oferts». Tampoc s'ha trobat al consistori la seva documentació justificativa.

Contractes dividits.

En dues ocasions, i a càrrec de dos governs diferents, l'Ajuntament va dividir contractes en dues parts per estalviar-se la celebració d'un concurs. El més recent, i que també correspon a la gestió del PSC-PP, és el d'adquisició dels nous mobles per a l'ajuntament. Així, es van fer dos procediments sense publicitat: un pels mobles d'Urbanisme i la primera planta, i un altre per als de la policia local i la planta baixa. Tots dos s'acostaven als 28.000 euros (a partir dels 30.000, cal fer un concurs) i es van adjudicar a la mateixa empresa, S. Casamitjana SL.

Una cosa similar passa amb la contractació el 2007, per part del govern de CiU i el PP, d'un assessor jurídic. El seu contracte es va fraccionar en dos de diferents (mitjançant dos decrets signats el 10 i l'11 de juliol del 2007) per eludir, també, els requisits de publicitat i concurrència.

L'interventor, qüestionat.

Lluís Caramés, que va ser escollit per l'exalcalde Figueiredo com a interventor i que va deixar el càrrec el 2008 en ser detingut a Andorra per unes amenaces de mort, també protagonitza part de l'auditoria. Al treballador se'l contracta primer per decret el gener del 2008, tot pagant-li 3.712 euros a compte. El mes de març passa a formar part de la plantilla, però no consta que se li descompti de nòmina els diners que li havien avançat tan sols tres mesos abans.

Els auditors també denuncien que durant aquests primers mesos de gestió de Caramés hi ha tres informes del seu departament que no estan signats.

Factures dubtoses.

Aquest és l'apartat on hi ha més varietat de casos: obres pagades i sense projecte al consistori (un dipòsit d'aigua i unes canonades fetes en temps de CiU per valor de més de 600.000 euros) o projectes pagats i que no s'han trobat a l'ajuntament, com uns treballs previs a un pla parcial per 21.000 euros, un estudi de comunicació del cap de l'àrea durant l'alcaldia de Figueiredo per valor de 5.220 euros o un estudi de seguretat de 2.784 euros. També s'ha detectat que s'ha pagat el combustible de vehicles que no pertanyen a l'Ajuntament i que no hi ha factures del lloguer de la biblioteca. El juny del 2008, a més, es va cobrar un taló de 4.700 euros a càrrec del consistori sense que se sàpiga qui va autoritzar-lo ni qui es va quedar els diners.

Les subhastes.

La principal taca a la gestió de CiU se centra en quatre subhastes de solars municipals que es van fer els anys 2005 i 2007. Les irregularitats trobades són diverses: les adjudica la junta de govern quan ho hauria de fer el ple, s'obvien els permisos necessaris de Governació, s'adjudiquen solars a empreses que no consten inscrites al sistema de la seguretat social i, fins i tot, s'acaben adjudicant uns terrenys a una personalitat jurídica diferent a la que havia presentat l'oferta (se li dóna a l'empresa, i no a l'empresari). També hi ha hagut dues renúncies d'adjudicataris que no consten de manera expressa en els expedients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona