Una auditoria detecta diverses factures sense justificar a Roda per valor de fins a 20.000 euros

L'estudi troba altres irregularitats en la gestió econòmica dels darrers anys

Entre altres aspectes, l'auditoria fa una revisió de les despeses fetes durant l'any 2008, època en la qual va ser alcalde Pedro Figueiredo (PP) fins al mes de setembre, data en què va cedir el càrrec a la socialista Maite Huerta en virtut del pacte de govern que van trencar la primavera passada. Així, segons ha pogut saber aquest diari, el document auditor detalla un seguit d'estudis tècnics i projectes, sobre l'existència dels quals no es té cap prova física al consistori, i pels quals durant l'any 2008 es van pagar factures de fins a 20.000 euros. És el cas, per exemple, de la redacció d'un pla parcial, de l'adjudicació del qual l'àrea d'Urbanisme va assegurar l'any 2008 que no en tenia constància, i que va costar més de 21.000 euros.

Els auditors també han detectat fins a vuit factures dirigides majoritàriament a particulars (l'import de les quals se situa entre els 3.500 i els 1.500 euros) i que no estan conformades pel responsable d'àrea corresponent. A banda, també es van concedir sense convocatòria pública prèvia una sèrie de subvencions a entitats sense que aquests imports estiguessin consignats en el pressupost.

Bestretes

L'auditoria confirma també la concessió de bestretes tant a l'exalcalde, Pedro Figueiredo, com a l'exinterventor, Lluís Caramès (que va abandonar el càrrec en ser detingut a Andorra l'any passat), sense les autoritzacions i signatures necessàries, a més del cobrament d'un xec sense autorització, tal com ja va avançar fa alguns mesos aquest diari.

Figueiredo, per la seva banda, es va mostrar ahir confiat de la correcció de la seva gestió, i va recordar que «tots els regidors tenien funcions delegades al govern i, per tant, podien fer pagaments».

Subhastes dubtoses

L'auditoria no tan sols esquitxa la gestió de Figueiredo, sinó també la de CiU fins al 2007. Així, l'auditoria assenyala una sèrie d'irregularitats en unes subhastes de solars municipals des del 2004, a les quals es van convidar empreses propietat de regidors i no es van atendre requeriments de la Generalitat. A més, una d'aquestes subhastes es podria considerar «nul·la de ple dret» ja que l'adjudicació es va fer a una persona jurídica diferent de la que va fer una oferta en la subhasta. CiU va defensar ahir l'actuació dient que es tracta «d'irregularitats burocràtiques», mentre que Figueiredo va considerar que aquests fets «s'haurien de denunciar als jutjats».

L'alcaldessa de Roda de Berà, Maite Huerta, va assegurar que no s'ha pres cap decisió sobre les conseqüències d'aquesta auditoria ni la seva possible tramesa als jutjats perquè ho investiguin.

Denúncia de coaccions

Enmig de la tempesta política, continua també el degoteig de denúncies entre persones de l'àmbit polític a Roda. Ahir va ser la coordinadora d'EUiA al municipi, Encarna Ramírez, qui va anunciar que ha denunciat per coaccions la regidora no adscrita, Paqui González, i la seva germana. Ramírez, que ha rebut el suport del PSC, acusa la germana de l'edil d'haver-la increpat pel carrer, i explica que totes dues la van perseguir amb un vehicle i la van fotografiar. La regidora va desmentir, però, la seva participació en els fets. «Si hagués de dir-li alguna cosa ho faria als jutjats», va dir l'edil, que hi veu una estratègia de pressió perquè abandoni la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Xavier Barranco
Cap de l’oposició de Portbou (Ara Portbou-Junts)

“Portbou continua sent un diamant en brut per treballar”

Portbou
Antoni Llabrés
President de l’Obra Cultural Balear (OCB)

“La principal amenaça per al català a les Balears ve dels poders públics”

Barcelona

El PSSJD investiga l'ús de substàncies piscodèliques contra la depressió resistent

Sant Boi de Llobregat
SANT PERE PESCADOR

Insten l’Estat a expropiar el sòl privat a la gola del riu Fluvià

SANT PERE PESCADOR
TORROELLA DE MONTGRÍ

Conflicte perquè la guingueta de Mas Pinell serà del Delfín Verde

TORROELLA DE MONTGRÍ
Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna
URBANISME

Tretze pagesos cedeixen l’espai per al vial de Santa Susanna

SANTA SUSANNA

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès