Administracions

CiU de Roda denuncia al jutjat les bestretes concedides a l'exalcalde

L'acusat, Pedro Figueiredo, nega que hi hagi malversació de fons públics

Dues de les tres operacions denunciades es van produir durant l'època en què el càrrec d'interventor l'assumia Lluís Caramés, que va abandonar l'Ajuntament després que va ser detingut el juny del 2008 a Andorra. Un informe de la interventora actual, de fet, ja va detectar recentment diverses irregularitats que es van produir durant la gestió de Caramés, entre les quals hi ha les bestretes o avançaments.

Segons ha denunciat CiU (a l'oposició al consistori rodenc), aquesta pràctica beneficiava el llavors batlle, ja que constituïa un sistema de «finançament particular sense interès». Figueiredo va rebre com a provisió de fons o bestretes tres imports diferents, que sumen el total de 125.000 euros. Tot i que a l'hora de fer aquest tipus d'operacions es requereix una sèrie de tràmits administratius –entre els quals s'inclou una sol·licitud prèvia en què es detalli a què es destinaran els diners–, en cap d'aquestes bestretes no es va seguir el procediment marcat.

«Hem estudiat aquest tema amb els nostres serveis jurídics i ens han recomanat que ho denunciem davant dels jutjats», va assenyalar ahir el regidor de CiU Pere Compte. Des de les files convergents, a més, es va insistir en la necessitat d'aclarir la situació financera del consistori, un procés en què demanen la presència de la Sindicatura de Comptes. «Si no, d'aquí a quinze dies nosaltres ho denunciarem a la sindicatura», va avançar Compte.

Operació de maquillatge

Figueiredo, però, va vincular la denúncia a una «operació de maquillatge per fer mal», i no descarta emprendre accions judicials contra CiU un cop es resolgui la denúncia presentada. Segons l'exalcalde, les irregularitats responen a «uns tràmits administratius que Caramés va fer malament». En el cas de la primera bestreta (de 70.000 euros), era un avançament del sou de l'alcalde en què l'interventor no va seguir el procediment correcte, mentre que les altres dues són, segons Figueiredo, «moviments interns de diners que Caramés comptabilitzava a alcaldia» tot i que no fossin per a ell, procediment que es va mantenir durant els mesos següents a la marxa del polèmic interventor. «Tot està, però, absolutament liquidat i és a la caixa de l'Ajuntament; no falta res», va subratllar.

L'Ajuntament va denunciar al jutjat ara fa unes setmanes les diferents irregularitats comeses durant la gestió de Caramés, i tant l'alcaldessa, Maite Huerta (PSC), com Figueiredo han declarat com a perjudicats al tribunal. CiU també va denunciar els fets l'estiu del 2008, i ara els investiga l'Audiencia Nacional.


ELS PROTAGONISTES

Pedro Figueiredo
primer tinent d'alcalde (PP)
«A la caixa de l'Ajuntament no hi falta ni un cèntim»
«Farem una auditoria, tal com ens va recomanar fer la interventora»
Pere Compte
REGIDOR DE CIu
«Reclamem al govern que permeti que la Sindicatura de Comptes revisi la gestió econòmica. Si no, hi denunciarem també els fets»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona
societat

Reus inicia els tràmits per crear la nova funerària supramunicipal amb Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

barcelona
SEQUERA

Girona entra en fase d’excepcionalitat i adapta mesures contra la sequera

GIRONA
societat

Activen la prealerta del pla Inuncat a les conques del Siurana i el Baix Ebre

Barcelona
OLOT

L’Oncolliga dona 8.000 euros a l’Hospital d’Olot per comprar tres lliteres

OLOT