Política

Tortosa reclama per unanimitat una vegueria de l'Ebre amb competències i millor finançament

El ple rebutja, amb el vot de l'alcalde, la moció del PSC que atacava la Diputació

L'Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir a la nit, per unanimitat, reclamar a la Generalitat i al Parlament «l'aprovació immediata de la vegueria de l'Ebre». En la moció també exigeix que, «ja sigui amb una llei específica per a la vegueria de l'Ebre o amb la llei d'ordenació veguerial de Catalunya», també es concretin «clarament» les competències, el finançament i els recursos de la nova vegueria. En aquest sentit, la moció presentada per CiU sosté que el govern pretén enllestir la tramitació de la nova ordenació de Catalunya en vegueries «en pocs mesos, i sense el debat que requereix» una llei tan important. En la mateixa línia, la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, va advertir que el projecte actualment en tràmit «ha anat empitjorant esborrany rere esborrany», i que és una llei que té «moltes mancances». «Haurien pogut crear una llei de transició per crear la vegueria de l'Ebre, ja que som l'únic territori en què hi ha un cert consens social i polític», va remarcar.

Però sobretot, la moció que va aprovar l'Ajuntament tortosí se centra en la falta de competències i en la indefinició del sistema de finançament, els dos aspectes que durant les últimes setmanes han centrat l'argumentari de l'alcalde, Ferran Bel. Segons la moció, el projecte en tràmit té «unes mancances molt importants, en els àmbits competencials i del finançament, que poden acabar posant en perill la viabilitat de la vegueria de l'Ebre». Per exemple, Roigé va advertir que, si no es concreta un millor sistema de finançament, la vegueria de l'Ebre potser hauria de tirar endavant «només amb el 25% dels recursos que ara té la Diputació».

La moció de CiU va aconseguir el suport de tots els grups de l'Ajuntament, inclòs el PSC, tot i que el seu portaveu, Joan Sabaté, va arribar a afirmar que era «un conjunt de despropòsits». «Abans de constituir la vegueria de l'Ebre, cal crear un marc normatiu», va assenyalar Sabaté, que va advertir que amb la divisió de la demarcació també caldrà crear «la vegueria de Tarragona, del Camp o del nord de les Terres de l'Ebre», va ironitzar. «No es pot crear la vegueria de l'Ebre com un bolet estrany», va afegir-hi. Les paraules de Sabaté, però sobretot el fet que finalment el PSC votés a favor de la moció de CiU, van provocar una indissimulada satisfacció en l'alcalde. Bel va agrair el suport dels grups, minuts després d'haver rebutjat la del PSC amb el seu vot de qualitat, ja que amb l'abstenció del PP s'havia produït un empat a deu vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona