Política

Mas convida Unió a participar en el seu projecte de refundació del catalanisme

Mas confirma que el 20 de novembre oferirà una conferència per "marcar les línies d'aquest procés els anys vinents"

El president de CiU, Artur Mas, ha estès avui la seva mà a Unió Democràtica perquè participi i faci les seves aportacions al projecte de refundació del catalanisme que es proposa desenvolupar Convergència els anys vinents.
Ahir el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va desvincular al seu partit de la proposta llançada dilluns per Mas i va deixar clar que el concepte de "casa gran del catalanisme" que pretén encarnar CDC no és aplicable a la formació socialcristiana.

En declaracions a RAC1, Mas ha admès que Unió "no considera absolutament prioritari" el debat sobre la reformulació del catalanisme, en què el secretari general de CDC vol que participin amplis sectors catalanistes, més enllà fins i tot de les fronteres de CiU. De fet, Mas ha subratllat que en aquesta "invitació" al conjunt dels catalanistes "òbviament figura prioritàriament la gent d'Unió".

Resposta d'Unió
En resposta a Mas, aquesta tarda el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, ha alertat que l'apel·lació d'Artur Mas a sectors d'ERC i PSC per refundar el catalanisme pot transmetre la sensació que CiU "perd centralitat" i a més, a pocs mesos dels comicis generals, "no és el moment" de llançar aquest debat.

Pelegrí s'ha mostrat convençut que, amb tot, el procés de refundació del catalanisme que Mas ha posat en marxa no perjudicarà la campanya de Josep Antoni Duran i Lleida, candidat de CiU a les pròximes eleccions generals.

Pelegrí ha reconegut: "a Unió no ens fa molt feliços que des de CDC es vulgui transmetre el missatge que volen ampliar la seva militància a sectors d'ERC i a sectors socialistes".

"Nosaltres ja sabem que el model de CDC és un model diferent del d'Unió. Ho ha estat així des de la seva fundació. Són dos models diferents però que durant molt temps han coexistit", ha opinat.

Mas demana respecte
Mas ha destacat que, en les seves declaracions d'ahir, tant Duran com el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, van expressar el seu respecte per la posició de CDC, "encara que no la comparteixen al cent per cent. Però això no significa que no la comparteixin en part, perquè formen part del nostre àmbit polític".

"Sé perfectament que no és el debat que més li interessa a Unió. Ara bé, de la mateixa manera que jo respecto aquelles coses que es promouen només dins d'Unió, perquè responen als seus objectius més directes, és evident que quan CDC intenta promoure un projecte propi també ha de ser objecte de respecte", ha assenyalat.

Sobre una ruptura
Mas s'ha mostrat "convençut" que no hi haurà ruptura entre Unió i Convergència, "i menys per aquest motiu", ja que en aquest debat sobre la refundació del catalanisme les dues formacions trobaran "punts de contacte i d'unió".

D'una altra banda, Mas ha confirmat que el 20 de novembre que ve oferirà una conferència per "marcar les línies d'aquest procés els anys vinents".

El 9 de juliol, després d'una reunió de l'executiva de CDC, Mas ja va anunciar que al novembre presentaria els detalls del seu projecte de "casa gran del catalanisme" en una conferència solemne a l'estil de la qual va pronunciar al Palau de Congressos de Catalunya el 2005, quan va apostar per refundar l'Estat de Benestar introduint elements de competitivitat i defensant el concepte del "dret a escollir" els serveis socials per part de la ciutadania.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella al nord-oest del país

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Surten de l'Afganistan els dos turistes espanyols il·lesos en l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA