Política

Duran i Lleida desvincula Unió de ser la casa gran del catalanisme

Ha recordat que el primer a plantejar una renovació del catalanisme va ser ell mateix fa prop d'una dècada

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha revelat avui que desconeixia la proposta de refundació del catalanisme formulada ahir pel president de CiU, Artur Mas, vinculada a la seva idea de convertir CDC en casa gran del catalanisme, un concepte que Duran "respecta" però que no veu aplicable a Unió.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Duran ha dit que avui ha pogut "llegir als diaris" les informacions referides a la idea llançada ahir per Mas, però ha admès que encara no sap "exactament quin és el contingut" de la proposta. "No sabia que anava a fer aquesta proposta", ha confessat Duran, que a més ha recordat que el primer a plantejar una renovació del catalanisme va ser ell mateix fa prop d'una dècada.
"Jo sé que fa la proposta de la casa comuna del catalanisme i ell (Mas) en bona mesura ha de justificar o avalar la proposta de reforma del catalanisme a partir d'aquest concepte de la casa comuna", ha afegit. "CDC ha estat casa comuna de molts catalanistes que no tenen un mateix model de societat. El respecto, no va en contra d'Unió, pot ser complementable al que és Unió i pot permetre a CiU arribar a més gent", ha afirmat. Duran ha assegurat que el projecte de casa gran del catalanisme no li treu la "son", encara que ha remarcat que "Unió no ho farà a casa seva", perquè a les seves files "no hi caben" més que aquells catalanistes amb un model socialcristià de societat.

Per a Duran, "Catalunya es pot defensar des de diverses trinxeres malgrat que jo respecto que CDC consideri que se l'ha de defensar des d'una sola trinxera política, des d'un sol partit polític".

Quant a la proposta de Mas de refundar el catalanisme, Duran ha dit que ell mateix ha perseguit des de fa anys aquest objectiu. "Em sembla que la primera persona que fa anys ha escrit, ha dit, i li han plogut moltes crítiques per això, sobre la necessitat de canviar idees i propostes del catalanisme he estat jo", ha dit.

Duran ha recordat que "fa nou o deu anys, en una conferència a l'Ampolla (Baix Ebre), a l'escola d'Unió de Joves, vaig dir que les bases del catalanisme del segle XIX i del segle XX no servien per avui. Segueixo pensant que les bases han de renovar-se".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona