Zapatero frena Rajoy en un debat dur

El president del govern espanyol desarma l'oposició del PP avançant els seus projectes per superar la crisi

Rodríguez Zapatero va tornar a imposar-se clarament a Rajoy. Però a diferència del 2007, en què tothom va fer pinya amb el president espanyol contra els atacs del PP i per mirar de trobar una sortida dialogada al conflicte al País Basc, aquesta vegada Zapatero és qui va quedar sol. El president espanyol va guanyar el duel contra Rajoy, però no va convèncer l'oposició, que desconfia d'ell i de les seves promeses. Per això els portaveus de tots els grups parlamentaris, llevat del seu, van expressar els seus dubtes sobre l'aplicació de la bateria de propostes que havia presentat en la seva intervenció per combatre la crisi i reactivar l'economia. Les paraules que van repetir més tant Zapatero com Rajoy en les seves intervencions van ser economia, crisi, euros, futur, pla, atur i reforma... I és que la crisi va ser l'eix central de totes les intervencions. De fet, el president espanyol va entrar en matèria ràpidament en el discurs inicial. Va reconèixer que el govern s'havia equivocat successivament en les previsions d'aquest any, però va precisar que era un error compartit amb altres governs. En lloc de caure en el catastrofisme, va optar per presentar una bateria de propostes per a tots els sectors, des de l'econòmic fins al judicial, passant per l'educatiu i l'àmbit social.

Motius de desconfiança

En aquesta bateria de propostes i avançant-se als grups catalans, va oferir una altra data per al finançament autonòmic, aquesta cop el 15 de juny. És la setena data que dóna, i totes les anteriors les ha incomplert. D'aquí la desconfiança dels partits catalans. Tot i que tenir temps il·limitat, amb una hora en va fer prou. A la tarda va tocar el torn de Rajoy, que va utilitzar la crisi i els desocupats per atacar el govern. Rajoy no va decebre els que esperaven una ofensiva dura contra el govern amb la crisi com a eix central de la seva primera intervenció. Va saber adaptar el discurs al de Zapatero i va intentar desmuntar les propostes que prèviament havia llançat el president espanyol. Va ser una intervenció dura, amb moments de tensió que van provocar l'escridassada de la bancada socialista. El líder del PP va resumir la seva intervenció en el debat dient: «Mai no han fet falta menys paraules per exposar l'estat de la nació: hi ha més de quatre milions de desocupats.» El líder del PP va obrir foc repassant una per una les males dades econòmiques que s'han conegut en aquests darrers mesos, i les va fer servir per construir el seu discurs, en què va demanar a Zapatero que rectifiqui en economia com va rectificar en «política antiterrorista». Aquest va ser l'únic moment en què va fer al·lusió a la lluita contra ETA.

«Però si no saben llegir!»

Rajoy va oferir al govern un pla de mesures, que va limitar amb l'exigència d'una reforma laboral. Arran del murmuri a la bancada socialista, Rajoy va exigir silenci. «Però si vostès no saben llegir, com s'assabentaran de les nostres mesures?», va dir, i va insistir en una reforma laboral i del sistema de pensions. En el torn de rèplica, Zapatero va ser molt dur: «M'ha fet retrocedir dos anys: el mateix to de falta de respecte i menyspreu.»

«Mestre a perdre»

El president espanyol va iniciar el seu torn de rèplica acusant el PP d'haver faltat al respecte als diputats socialistes en haver dit que no saben llegir, i amb ells als onze milions de ciutadans que representen. Zapatero, que va dir a Rajoy que no li pot donar lliçons, sí que va admetre que en una cosa el supera, «perdent eleccions». En resposta a l'acusació que havia amagat la crisi per treure'n redit electoral, Zapatero va retreure a Rajoy que sempre busqui excuses per justificar les seves derrotes: «El 2004 va ser l'11-M, i ara, la crisi.»

«Espanya s'enfonsa»

Zapatero va resumir la intervenció de Rajoy dient que ha passat de l'«Espanya es trenca, a l'Espanya s'enfonsa». Després de descartar una reforma que inclogui l'abaratiment de l'acomiadament i d'assegurar que el sistema de pensions és fort, va tancar la intervenció allargant la mà al PP per lluitar junts contra la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA