Medi ambient

Els problemes amb Ercros i el repte de la seguretat

Hauran de passar un parell d'anys perquè puga començar la retirada dels llots tòxics que s'acumulen al pantà de Flix. El principal escull per a l'inici dels treballs previs ha estat el desacord amb Ercros per ampliar l'abocador especial del Racó de la Pubilla. Situat en uns terrenys municipals però gestionat per l'empresa, ara se n'està explotant la segona fase, i la previsió era que la tercera fase de l'abocador s'utilitzés per als fangs que es retiraran del pantà. Però abans calia un acord amb Ercros, ja que l'Ajuntament flixenc no vol afectar la seua activitat ni comprometre la continuïtat de la fàbrica, molt afectada per la crisi. El Racó de la Pubilla rep des del 1996 els fangs depurats que resulten de la producció del fosfat bicàlcic. Però des del 1973 fins al 1988, la fàbrica de Flix va abocar directament els residus a l'Ebre. Una part d'aquests residus amb radioactivitat natural són els que s'acumulen al llit del pantà.

Al marge dels problemes per trobar un emplaçament per a la planta de tractament i la depuradora, també caldrà desviar la sortida de la depuradora actual d'Ercros. Així, el projecte tècnic inclou un aspecte poc conegut, i és que caldrà modificar la sortida d'aigües de l'estació depuradora actual, per evitar els vessaments d'aigües dintre del recinte de treball que formarà el mur d'aïllament. En la mateixa línia, tot i que el recinte tindrà l'aigua estancada i independent de l'aigua que circularà pel riu, el mateix projecte tècnic ja establia la creació d'abastaments d'emergència aigües avall del pantà. L'objectiu és afrontar possibles episodis de contaminació a l'Ebre durant els treballs de drenatge dels fangs.

Restitució territorial

El secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, tenen previst tornar a Flix aquest febrer, set mesos després d'anunciar –el juliol del 2009– un pla de restitució territorial per millorar la seguretat a l'Ebre, i que va ajornar l'inici de les obres 18 mesos més. El mateix Puxeu ha de visitar el Delta aquest divendres, però la firma del conveni amb Baltasar encara trigarà uns dies. El nou pla de restitució territorial ha de servir per millorar la seguretat durant la neteja, però també evitarà que els pobles més petits s'hagin d'abastir amb cisternes, en cas d'un episodi de contaminació a l'Ebre. El pla de restitució territorial, amb una inversió prevista de 44 milions d'euros –al marge dels 200 que costarà la neteja del pantà– inclou un total de 144 actuacions que garantiran el subministrament d'aigua potable de 71 municipis de les Terres de l'Ebre i el Priorat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI