El debat dels candidats al rectorat de la UdG no aclareix qui és el favorit

Anna Maria Geli aposta pels estudis de periodisme i Manel Poch anuncia la creació de l'observatori de la Universitat

Anna Maria Geli i Manel Poch van seguir fil per randa el guió esperat en aquests casos: el missatge de la primera va ser que s'ha fet una bona feina i que està capacitada per continuar en aquesta línia. Va fonamentar les seves intervencions en indicadors favorables, tot i que va admetre que calen millores. A més, va assenyalar que amb un mandat no n'hi havia prou per desenvolupar un programa i que per això calia continuar en el càrrec quatre anys més. Per la seva banda, l'argument de Poch va ser que la UdG no està tan bé com diu Geli i que podria donar molt més de si. Segons ell, en aquests quatre anys s'ha anat avançant, però a un ritme inferior que la resta d'universitats catalanes. Renunciant a fer una crítica dura, va contrarestar els indicadors favorables esgrimits per Geli amb altres que demostrarien que el nivell no és tan alt.

Les discrepàncies més clares que van aflorar van ser les referides a periodisme i a l'observatori. Geli va mostrar-se partidària d'incorporar aquests estudis, mentre que Poch va explicar que la seva candidatura no preveu implantar estudis nous a curt termini. L'observatori de la UdG és una proposta de Poch, que consisteix en un organisme, liderat pel Consell Social, que analitzaria les universitats més avançades per prendre'n exemple i definiria projectes estratègics, implicant-hi el territori. Geli va mostrar la seva reticència al projecte, bàsicament perquè ella és partidària de prendre les decisions estratègiques des de l'interior de la UdG, segons va dir.

Organitzat per estudiants

El debat el van organitzar els alumnes de cinquè de publicitat i relacions públiques de la UdG, amb la col·laboració d'El Punt, Televisió de Girona i Canal Nord Figueres. Dos estudiants –Xavier Ruiz i Marc Villà– van moderar i presentar l'acte, respectivament. Un centenar de persones van omplir gairebé la sala de graus de la Facultat de Dret, escenari de l'esdeveniment. S'hi van poder veure la majoria de degans i directors de la UdG, molts professors i estudiants, així com alguns treballadors de la casa.

Televisió de Girona emetrà íntegrament el debat a les deu d'aquest vespre, mentre que Canal Nord Figueres té previst emetre'l dilluns a dos quarts de deu del vespre.

Demanen el vot nul

D'altra banda, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), majoritari al Consell d'Estudiants de la UdG, ha iniciat la campanya Anul·lem el rectorat, en què es demana que, en les eleccions de la UdG de dimarts, es posi a les urnes un vot nul. El SEPC considera que «cap dels dos aspirants [...] satisfaran, ni tan sols parcialment, les necessitats dels membres de la comunitat universitària».

LES FRASES

Anna Maria Geli
«La UdG està passant un bon moment»
«Hem de millorar en l'organització interna»
«Podem ser els vertebradors de moltes iniciatives i projectes d'àmbit gironí»
«Farem un pla de comunicació per obrir fòrums de debat interns»
«Farem un seguiment del desplegament dels graus. Cal procurar l'equitat en la distribució de recursos entre els centres»
«Ens calen edificis de convivència, com ara cafeteries»
Manel Poch
«La UdG avança, però no avança tant com les altres universitats catalanes»
«No podem permetre que la gent es desanimi»
«Cal implantar un programa d'acollida dels nous estudiants i crear la figura del mentor»
«Les xifres de recerca de la UdG s'han estancat des de fa tres anys»
«La gent em diu que en el desplegament dels graus hem perdut una gran oportunitat»
«Hi ha centres que estan en una situació deplorable»

ALGUNS ACTES

Tallers
Qüestió de nassos. Dia 13, de 9 a 13 h. Facultat de Ciències
5a Fira de la Química Dia 13, de 10 a 20 h. Facultat de Ciències
Educació científica. Dia 17, 17.30 h. Facultat d'Educació i Psicologia
Planetari UdG: un univers per descobrir. Dies 17, 18 i 19, de 10 a 20 h. Plaça Vicens Vives
Viatge per l'evolució. Dies 23 i 24, de 10 a 20 h. Plaça Vicens Vives
Taules rodones
Innovació en la promoció de la salut cardiovascular. Dia 19, 16 h. Biblioteca del campus de Montilivi
Cloenda de l'Any Darwin. Dia 24, 19.30 h. Centre Cultural la Mercè (Tota la programació a: www.udg.edu/setmanaciencia)

Comença la Setmana de la Ciència

R. E

La tradicional Setmana de la Ciència de la UdG, de la qual avui comença una altra edició, incorpora aquest cop activitats relacionades amb l'astronomia i l'evolució de les espècies. El programa, amb una vocació divulgativa, conté taules rodones, tallers, demostracions, conferències i projeccions de documentals. Dins de la Setmana de la Ciència s'inclou la Fira de la Química de la Universitat gironina, que té lloc avui, al llarg de tot el dia, a la Facultat de Ciències.

El campus de Montilivi, la plaça Vicens Vives (la del darrere dels jutjats), l'edifici d'Emili Grahit de la UdG i el Centre Cultural la Mercè en seran els escenaris. La inauguració tindrà lloc a dos quarts d'una d'aquest migdia a la Facultat de Ciències, amb una conferència sobre el canvi climàtic que oferirà l'home del temps de la TVC Francesc Mauri.

Les propostes estan obertes al públic en general, però pretenen tenir una incidència especial en els escolars de primària i els de secundària. Entre les activitats destaquen els dos tallers que s'organitzaran en una vela a la plaça Vicenç Vives, titulats Planetari UdG: un univers per descobrir (17, 18 i 19 de novembre) i Viatge per l'evolució (23 i 24 de novembre). En el primer es narra, de manera interactiva i lúdica, el progrés experimentat en l'observació dels astres des que Galileu els va observar per primer cop amb un telescopi, ara fa 400 anys. En un dels espais de la vela s'hi recrearà la superfície de la Lluna, i els visitants podran escenificar-hi la presència de l'home en el satèl·lit. El taller sobre l'evolució tindrà de protagonista Charles Darwin, del qual es narraran, entre altres aspectes, la seva famosa teoria i la consegüent polèmica que va generar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.