Societat

Bombers dels GRAF qüestionen la política antiincendis i carreguen contra la comissió del Parlament i la premsa

"En Pau, en Ramon i en Jordi ja no hi són, i en canvi a Horta ja surten brots verds", assenyala el cap dels GRAF. El cap dels GRAF Tarragona qüestiona la comissió dient que l'incendi real són les eleccions

La comissió sobre l'incendi d'Horta està fent aquest matí una sessió amb gran tensió, en què s'han fregat les desqualificacions. Els responsables dels bombers dels GRAF que han comparegut fins ara han carregat contra la política antiincendis de la Generalitat, i fins i tot contra els treballs de la investigació parlamentària.

El cap dels bombers dels GRAF, Marc Castellnou, ha qüestionat frontalment la política antiincendis de la Generalitat, perquè entén que la llei obliga a fer un esforç per "una cosa que finalment no s'ho val tant". Castellnou s'ha empipat amb el diputat socialista David Pérez, perquè li ha preguntat si els GRAF són necessaris. "Sí que ho són. Miri, nosaltres no estem autoritzats a abandonar l'extinció d'un incendi. Però si m'autoritza el Parlament, ho faria, perquè, miri, el bosc és allà, els arbres estan creixent, l'hi podria mostrar. En canvi, en Pau, en Ramon i en Jordi [els bombers morts] ja no hi són. Estem fent un gran esforç per alguna cosa que no s'ho val tant, perquè ara ja hi ha brots verds", ha indicat molt dolgut.

Els BRIF van interferir
El cap dels GRAF ha defensat totalment l'actuació dels seus bombers i la del comandament de l'operatiu [Delta Zero] durant l'incendi. Però, en canvi, ha criticat els bombers BRIF del ministeri de Medi Ambient, dient clarament que van interferir en el rescat dels GRAF que havien quedat atrapats. "Jo no els culpo de la tragèdia, però no van aplicar correctament el protocol, i els helicòpters (de la Generalitat) els van haver d'anar a rescatar, cosa que va fer que no veiessin el que els passava als bombers de GRAF Lleida [els que van morir]", ha reconegut aguantant-se la ràbia, tot i matisar que el contravent feia difícil la visibilitat.

Després ha comparegut el cap dels GRAF Tarragona, Ricard Expósito, visiblement irritat amb la comissió, a la qual no ha dubtat a qüestionar en to desafiant davant els diputats. "Aquí s'han saltat totes les fronteres del respecte i de la dignitat", ha indicat, molt empipat, perquè s'han filtrat comunicacions de ràdio del dia de la tragèdia. Ha arribat a indicar que alguns mitjans de comunicació "haurien d'aixecar-se i sortir per la porta" per haver fet públiques aquestes converses. Ha acabat qüestionant durament la mateixa comissió, a la qual veu raons electorals. "Aquí l'incendi són les eleccions, i aquest no el puc extingir", ha dit davant la sorpresa dels parlamentaris.

Expósito no ha dubtat a encendre un llumí de grans proporcions per escenificar la necessitat de prendre decisions amb rapidesa com han de fer els bombers.

El president de la comissió, Higini Clotas, ha replicat després el bomber, remarcant que la comissió fa la seva feina per aclarir el que va fallar i si hi ha responsabilitats polítiques. El popular Rafael Luna ha demanat a Expósito respecte pel Parlament, i ha insistit que no es pot acusar la comissió de filtrar informació quan el secret de sumari està obert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.