Societat

Creixen els dubtes sobre què va fer Delta Zero abans de la tragèdia d'Horta

Els dos responsables d'àrea a l'incendi d'Horta no aclareixen si hi van poder parlar entre les 3 i les 4. Els Bombers es queixen de la política de gestió dels boscos. El responsable dels grups especials matisa la crítica dels GRAF als BRIF 

La sessió avui de la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta ha fet créixer els dubtes sobre què va fer Delta Zero, el màxim cap de guàrdia, entre les 3 i les 4 de la tarda, just abans de la tragèdia en la qual van morir 5 bombers. Els responsables dels dos sectors en què es va dividir l'incendi, Juan José Muria i Enric Ramírez, han comparegut avui al Parlament fent pinya amb el seu màxim comandament, però no han aclarit què va succeir durant aquesta hora.

"No l'hi puc situar", ha indicat l'ECO Zero Ramírez quan li han preguntat per aquesta qüestió, quan havia detallat les converses que va mantenir amb Delta Zero la resta del dia. L'ECO Zero Zero Muria ha indicat que va parlar amb ell sempre que ho va intentar però que no recorda exactament aquesta hora. "No ho tinc massa clar", s'ha excusat. Ha reconegut que els bombers estan fent un forta "autocrítica" respecte a l'incendi, però encara no tenen les conclusions.

De la sessió ha quedat confirmat que l'alerta que es girava vent fort, donada pel guaita dels bombers GRAF a les 14 hores, no va arribar als comandaments dels dos sectors. Muria, que controlava el sector dret de l'incendi, estava en aquell moment sobrevolant la zona amb Delta Zero i quan van aterrar assegura que no van notar vent especial al lloc on eren. 

El resposable de tots els grups especials, Sebastià Massagué, ha matisat les acusacions que van fer ahir els bombers dels GRAF als efectius BRIF del ministeri de Medi Ambient, dient que poden haver estat motivades "pels nervis". Segons Massagué, de qui depenen els GRAF, els bombers del ministeri van aplicar el seu protocol, van abandonar l'incendi, però es van equivocar de ruta, i per això se'ls va haver d'evacuar.
Els GRAF havien acusat els efectius del ministeri de fugir sense avisar i de posar en perill la vida dels bombers de la Generalitat.

En absència de la directora general d'Extinció, Olga Lanau, que ahir va parlar amb els bombers abans i després de les compareixences, avui la sessió ha transcorregut amb molta més tranquil·litat. Un dels bombers ha expressat, però, que tenia "por" de la comissió, però després de diversos minuts s'ha declarat tranquil. Tots han defensat la professionalitat del cos de Bombers.   


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.