Societat

Els GRAF acusen els bombers del ministeri de fugir de l'incendi d'Horta posant en risc els bombers catalans

El guaita dels GRAF havia avisat que es girava vent fort dues hores abans de la tragèdia. L'única resposta que va rebre del comandament és que el missatge s'havia rebut

El sergent dels bombers GRAF Juan Herrera ha carregat avui amb gran duresa contra l'actitud dels bombers BRIF del ministeri de Medi Ambient en l'incendi d'Horta de Sant Joan, i els ha acusat de fugir i amagar informació posant en perill la vida dels bombers de la Generalitat, 5 dels quals finalment van morir cremats.

"Tinc dues preguntes a fer als del BRIF. Per què ens van deixar allà dalt i van fugir sense dir res? I per què no ens van avisar si sabien que corríem perill?", es va qüestionar en públic davant un silenci gelat dels diputats. Herrera, que es va queixar que els helicòpters de la Generalitat van haver de salvar els bombers del ministeri quan perillaven altres vides, va qüestionar fins i tot l'estat físic "deplorable" d'alguns dels efectius del BRIF.

"Ells van salvar la vida perquè uns altres vam posar la vida en risc", ha resumit en un to extremadament dolgut. Al seu entendre, els bombers del ministeri van "distorsionar totalment" l'operatiu dissenyat pels bombers catalans, i es va causar "desorganització". Un dels problemes hauria estat que els BRIF van deixar els GRAF sense benzina per fer funcionar les motoserres.

Mentrestant, avui han transcendit indicis del que podria ser una descoordinació en els comandaments. El guaita dels bombers GRAF de Lleida, entre els quals es compten els 5 morts en l'incendi, Andreu Caravaca, va advertir que es girava un vent fort dues hores abans de la tragèdia, segons es desprèn de la seva declaració avui a la comissió d'investigació al Parlament. "Compte!", va advertir el guaita, que tenia com a funció vigilar a distància l'evolució del foc, en identificar un canvi meteorològic important. 

Però l'única resposta que va rebre el guaita dels seus comandaments va ser que havien rebut correctament el missatge, sense cap més valoració ni ordre. "No van dir res més en concret", ha precisat el bomber. 

L'increment imprevist del vent és una de les causes de la tragèdia que ha argumentat en diverses ocasions la conselleria d'Interior. Caravaca, però, no ha culpat els seus comandaments del que va succeir després amb els seus companys de GRAF Lleida, sinó que simplement ha descrit la seva actuació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.