Societat

Els catòlics progressistes es mobilitzaran contra la cúria

Església Plural convoca una trobada de reflexió el dia que arriba el papa per obrir el debat sobre la jerarquia catòlica

Els progressistes pensen que cal reformar l'Església i obrir-la als nous temps

El dia 6 de novembre al vespre, just quan Benet XVI acabi d'arribar a Barcelona, diversos col·lectius cristians de base es reuniran per “reflexionar” sobre el model canònic del papat i l'estructura eclesiàstica. “No sortirem amb pancartes ni per demanar que els capellans es puguin casar, ni perquè hi pugui haver dones sacerdots ni perquè els divorciats es puguin tornar a casar. No és el moment. Però sí que és el moment de dir que aquest model d'Església, similar a una monarquia absoluta, ha de canviar”, explica un portaveu del col·lectiu Església Plural, convocant de l'acte.

Església Plural, que de moment ja té el suport de 25 entitats, entre les quals Cristianisme al Segle XXI, és un col·lectiu de creients progressistes que han pensat que la visita del papa és un bon moment per reflexionar sobre aquesta institució, “cada cop més allunyada de la base i de la primera comunitat fundada per Jesús”. “Volem obrir un debat dintre l'Església catòlica, parlar de quin poder té”, manté el president de l'entitat, Joan Doñate.

Església Plural i els catòlics més progressistes entenen que “cal reformar l'Església, per acostar-la a les inquietuds dels homes i les dones contemporanis, i permetre que coneguin la primera comunitat fundada per Jesús”. Per això opinen que cal una profunda reforma d'una estructura “pròpia de l'Imperi Romà i de les monarquies absolutes posteriors” i denuncien que la cúpula de l'Església “sempre s'ha tancat a acceptar reformes que incorporessin valors democràtics de les societats modernes i els nous paradigmes socials i culturals”.

Allunya els creients

Per aquest col·lectiu, l'estructura jeràrquica de l'Església no fa més que “allunyar la gent de la mateixa Església”, per això proposa “un nou marc de relacions eclesials en què s'acceptin i es posin en pràctica la coresponsabilitat, la diversitat i la pluralitat”.

Església Plural també discrepa que el papa visiti Barcelona en qualitat de líder religiós i cap d'estat: “Que vingui com a cap d'estat distorsiona molt la missió religiosa del papa”.

Pel que fa a les despeses que suposarà la visita de Benet XVI, Església Plural manté que “nosaltres el que reivindiquem és que s'expliqui d'on surten els diners, que hi hagi transparència perquè no passi com a València, on hi va haver moltes sospites de frau”.

2.000
sol·licituds
d'acreditacions periodístiques s'han rebut per cobrir la visita del papa a Santiago i Barcelona.
1.100
cardenals,
arquebisbes, bisbes, abats i preveres participaran en la missa dedicada a la Sagrada Família.
800
voluntaris
provinents de parròquies, escoles i moviments d'Església s'han ofert fins ara per col·laborar en els actes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.