la contra

La tractorada, el millor de la Cinta

Tortosa hauria de poder encarar un debat tranquil però decidit sobre el model de festes

Durant els dies de la Cinta, diferents persones que no es coneixen ni tenen cap contacte entre elles ens han fet el comentari que la tractorada dels pagesos de les Terres de l'Ebre, el passat 5 de setembre, ha estat el millor acte de les festes. Evidentment, es tractava d'un comentari irònic, però que no deixa de tenir sentit, ja que la tractorada per reivindicar uns preus justos va coincidir amb el primer dia de les festes i amb el repartiment típic del panoli per diferents punts de la ciutat. Les pubilles i les pubilletes, amb el vestit tradicional de pagesa i el so de les gralles i dels tamborers, es van barrejar durant una bona estona amb el sorollam dels tractors i la música que portaven els pagesos. El pont de l'Estat i bona part de l'avinguda de la Generalitat, fins a la plaça Alfons XII, tenia una ambientació que feia més festa major que la majoria dels actes de la Cinta. De fet, amb alguns remolcs dels tractors carregats de fruita, semblava que els pagesos haguessin volgut avançar unes hores l'ofrena de flors i fruits a la Verge de la Cinta, ja que seguien un itinerari molt semblant. Per sort, la tractorada va ser al matí i l'ofrena a la tarda, tot i que va haver un moment de tibantor entre la policia i els pagesos, en què la cosa va estar a punt d'embolicar-se molt.

Siga com siga, la coincidència d'opinions sobre l'atractiu de la tractorada i el poc interès del programa de la Cinta és més que un indici que els responsables municipals haurien de saber interpretar. Ja amb les últimes festes en el record, és necessari que Tortosa siga capaç d'abordar un debat tranquil però decidit sobre la revisió del model de la Cinta. El programa d'enguany no era ni tan dolent ni tan trist com molts han proclamat, però és cert que l'Ajuntament hauria de plantejar-se si el model actual és sostenible per a la ciutat. L'alcalde va dir durant el pregó que, amb una situació de crisi econòmica com l'actual, no era aconsellable fer una gran despesa econòmica amb les festes. Però més que per un tema de viabilitat econòmica, cal revisar la Cinta per una qüestió de sostenibilitat social. La Cinta 2009 haurà costat més de 300.000 euros, i la impressió de molta gent és que amb els mateixos diners es podrien haver organitzat unes festes molt millors, només reduint els dies de festa, concentrant els actes i triant millor els concerts. Si fas menys dies de festa, cal fer menys dies de ball, i això et permet alliberar una part del pressupost per garantir un cartell de concerts més atractiu. Manel i Gossos no hauran decebut el públic més jove i especialment els seguidors d'aquests dos grups. Però alguna cosa no funciona quan el mateix regidor de Festes admet que enguany no han pogut portar cap conjunt de primera línia.

Per tant, amb una mica de racionalitat i aplicant una mesura de tipus empresarial, el primer que hauria de fer l'Ajuntament és retallar el nombre de dies festius. Això és el que, durant dos anys consecutius, el president de la Cambra de Comerç va demanar-li a l'alcalde de Tortosa, a través de dues cartes publicades als mitjans. El govern de CiU i ERC ha de ser prou valent i plantejar a la societat tortosina allò que deien quan encara eren a l'oposició, és a dir, que cal redefinir el model de festes. Una ciutat com Tortosa, que a finals del juliol organitza la Festa del Renaixement, no es pot permetre fer vuit o deu dies de festes de la Cinta un mes després. Amb això no volem dir que el Renaixement haja rematat la Cinta, ja que pensem que els temps canvien, i que la decadència de la festa major és un fet independent. La Festa del Renaixement, en canvi, podria servir d'exemple per redissenyar el nou model de festes per a la Cinta. Una festa major que comencés en dijous o divendres, i que durés quatre o cinc dies com a molt, amb el millor de casa i el millor de fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens

OLOT

Simulacre d’emergències al Recinte Firal d’Olot

OLOT
equipaments

Solsona inaugura una nova pista poliesportiva

SOLSONA
patrimoni cultural

Homenatgen una trentena de ‘casillers’ del canal d’Urgell i les seves famílies

El Palau d’Anglesola
tradicions

La samarreta de la Patum llueix a la plaça Sant Pere de Berga

BERGA
societat

Fundesplai engega la campanya de casals i colònies d’estiu amb 90.000 places

prat del llobregat
SOCIETAT

La falta de pluja canvia la maceració de la ratafia

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

Alella fa una crida a participar del consell agrari municipal

alella
LLENGUA

Els drets lingüístics centren la Jornada Lluís M. de Puig

GIRONA