Urbanisme

Tortosa aprofitarà la reforma del barri del Castell per prolongar el passeig de Ronda

El projecte més ambiciós del Pincat, amb una inversió mínima de 6,5 milions, preveu cinc places i un centenar de pisos

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va presentar ahir el projecte d'urbanització del barri del Castell, que amb el barri de Sant Jaume és un dels espais més degradats del nucli històric de la ciutat. De fet, aquest mateix divendres també es coneixeran els noms dels cinc despatxos d'arquitectura que han estat seleccionats per l'Ajuntament i per l'Institut Català del Sòl (Incasol), per participar en el concurs d'idees per refer el sector de Sant Jaume, que es troba just a l'altra banda del turó de la Suda. En el cas del barri del Castell, els encarregats de redactar el projecte han estat l'arquitecte Jaume Bel i l'enginyer de camins Miquel Albacar, que ahir van acompanyar l'alcalde durant la presentació a peu de carrer. Per començar, Bel va recordar que el projecte ja té el vistiplau de la comissió territorial de Patrimoni de la Generalitat, tenint en compte la importància de les restes arqueològiques del subsòl. «Per nosaltres era molt important tenir aquest projecte aprovat», va remarcar. En aquest sentit, Bel va afegir-hi que encara caldrà fer una modificació puntual al nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM), ja que només d'aquesta manera Patrimoni autoritzarà un esponjament a les cases de la plaça de l'Absis, necessari per poder connectar l'actual passeig de Ronda amb la prolongació del vial de circumval·lació del turó de la Suda.

El barri del Castell està delimitat per la plaça de l'Absis, els carrers Costa del Castell i Sant Felip Neri, i el mateix turó on hi ha el castell de la Suda. En total, la superfície afectada per l'actuació serà d'uns 9.500 metres quadrats, però el sostre residencial que es preveu generar després de la reurbanització serà de 12.000 metres quadrats. En concret, la superfície de sòl privat suposarà 3.500 metres quadrats, que representa el 38% de tota l'actuació. A banda, els vials tindran uns 4.000 metres quadrats (42%) i les noves zones verdes, els 2.000 metres quadrats restants (20%). Només en la fase de reurbanització, que inclou la renovació de tots els serveis i del paviment dels carrers, així com la construcció de cinc places, l'Ajuntament preveu destinar-hi 2,7 milions d'euros. La resta del pressupost, fins als 6,5 milions d'euros, correspon al preu de les expropiacions, que ja estan gairebé enllestides. En aquest sentit, l'empresa municipal de gestió urbanística (Gumtsa) ja ha avançat força feina, i només ha de formalitzar algun pagament i l'expropiació de les cases del barri properes a la plaça dels Estudis i al nou edifici judicial, un tràmit que primer també necessitarà una modificació del POUM. L'alcalde va explicar que la major part del finançament del projecte serà a càrrec del Pincat, uns 4 milions d'euros. Per tant, la Generalitat i l'Ajuntament cofinançaran aquests 4 milions a parts iguals, com la resta de les actuacions incloses a la llei de barris, i després el consistori haurà de posar 2,5 milions més.

Unió amb les obres de la plaça de l'Absis

GUSTAU MORENO

L'enginyer Miquel Albacar va detallar ahir quines seran les fases de la reforma del barri del Castell. Segons Albacar, primer es renovaran els carrers Costa del Castell i Sant Felip Neri, on l'Ajuntament ja ha fet els enderrocaments i les excavacions arqueològiques. Tot seguit, es faria la reforma interior del sector i finalment la connexió del nou vial de circumval·lació amb l'actual passeig de Ronda. D'altra banda, es permetrà l'accés amb vehicles, però en principi els nous habitatges no tindran aparcaments, ja que hi haurà carrers massa estrets per fer maniobres i prefereixen dinamitzar el nou barri amb comerços. Els desnivells es resoldran amb murs que es revestiran amb diferents materials, per minimitzar l'impacte visual. La previsió de l'Ajuntament és poder iniciar les obres abans de final d'any. Segons la regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, la intenció és començar les obres a la zona del barri més propera a la plaça de l'Absis, per enllaçar aquests treballs amb la reforma que s'està fent actualment a la plaça de darrere de la catedral. Segons l'alcalde, la reurbanització hauria d'estar acabada cap al 2011, per deixar la construcció dels habitatges a la iniciativa privada i fer que l'Ajuntament recuperi una part de la inversió. «Això ja no té marxa enrere», va dir Bel.

Una nova balconada a la ciutat històrica

GUSTAU MORENO

L'arquitecte Jaume Bel va explicar ahir les principals característiques del projecte de reforma del barri del Castell de Tortosa. Segons l'arquitecte, la prolongació del passeig de Ronda, que estarà adaptat per a minusvàlids, obrirà unes vistes sobre la ciutat històrica que fins ara no existien. De fet, la segona operació important del projecte, la construcció d'una plaça alçada al costat de l'actual plaça de l'Absis, està pensada com un mirador sobre l'absis de la catedral, al mateix nivell que els arcbotants de la coberta, i també amb vistes a la vall de l'Ebre. Així, aquesta nova balconada aprofitarà part de les façanes de les cases de la plaça de l'Absis, i es construirà al damunt de les restes arqueològiques que han aparegut al subsòl, que rebran «un respecte absolut». L'arquitecte també va remarcar que hi haurà cinc espais oberts que ordenaran el trànsit al voltant de carrers de traçat medieval. «Recuperarem un dels espais més bonics de la ciutat, al peu de la muralla, arrecerat del vent i de cara al sol», va afegir-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Sanció de 900.000 euros a Renfe per l’avaria de Gavà de fa un any que Adif va atribuir a un llamp

barcelona

Fan una estada al Trueta per identificar necessitats clíniques

girona
Infraestructures i serveis

Les obres d’adaptació a l’intercanviador de Verdaguer començaran a la tardor

Barcelona

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU