Urbanisme

Anul·lada una urbanització al litoral de Torredembarra

El Tribunal Suprem confirma la nul·litat del pla parcial Muntanyans II, a segona línia de mar, pel fet de ser terrenys inundables

La sentència deixa gairebé sense vies de recurs la Generalitat

La Plataforma Salvem els Muntanyans ha guanyat la batalla judicial. El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs presentat per la Generalitat i confirma la sentència del TSJC de l'any 2011, que declarava nul de ple dret el pla parcial Muntanyans II de Torredembarra (Tarragonès) que preveia la construcció de 550 habitatges en un dels pocs terrenys verges al litoral tarragoní i a tocar d'un espai protegit, la platja de Muntanyans.

El motiu de la nul·litat és la inundabilitat dels terrenys, detectada ja per un informe previ de l'ACA durant la tramitació del pla i per informes d'enginyers i hidrogeòlegs durant el procés judicial, i que ja va obligar el govern català a suspendre temporalment i modificar el projecte abans d'aprovar-lo el 2006.

Amb aquesta nova sentència, el govern català esgota pràcticament les vies de recurs, i només queda la possibilitat de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional, que de moment es desconeix si es farà. Tot i la petició d'aquest diari, ni la delegació del govern a Tarragona ni l'Ajuntament de Torredembarra van fer declaracions ahir respecte a aquest tema.

Satisfacció

El procés judicial es va iniciar arran del recurs presentat al contenciós administratiu per la Plataforma Salvem els Muntanyans, creada el 2005 contra la tramitació de la urbanització, que havia d'impulsar la immobiliària Vegas de Guadaira. Els membres de la plataforma, que ahir van confirmar la notificació de la sentència, estan pendents d'una reunió per analitzar-la, tot i que van expressar ja la seva satisfacció per la decisió judicial.

Indemnització

Els opositors al pla parcial, de fet, havien demanat repetidament a la Generalitat que comprés els terrenys afectats pel projecte d'urbanització per protegir-los, així com una investigació interna d'Urbanisme i de l'ACA per analitzar el procediment d'aprovació del pla, que es va fer tot i que els documents reconeixien la inundabilitat.

Amb la nul·litat ja pràcticament ferma del pla parcial, caldrà veure quins seran els moviments de la immobiliària Vegas de Guadaira a continuació. Els terrenys estan urbanitzats des de l'any 2008 però l'empresa no ha arribat mai a demanar la llicència per començar la construcció dels habitatges enmig de l'esclat de la bombolla immobiliària.

La principal incògnita serà ara si demanarà una indemnització i quina administració (Ajuntament o Generalitat) l'haurà d'assumir. Segons un estudi fet el 2011 per l'Ajuntament, el cost d'aquesta indemnització s'hauria situat llavors en els 109 milions d'euros pels drets d'edificació perduts.

LA XIFRA

550
habitatges
són els que preveia construir el pla parcial Muntanyans II, a tocar d'un espai protegit.

Un projecte modificat

El pla parcial Muntanyans II afecta uns 170.000 m² situats a l'extrem nord de Torredembarra, entre la carretera N-340 i la línia ferroviària entre Barcelona i Tarragona, i a tocar de la platja del mateix nom. L'any 2005, un cop ja aprovada la seva tramitació per l'Ajuntament de Torredembarra, la comissió d'Urbanisme de Tarragona va suspendre el pla per la inundabilitat dels terrenys, però finalment el llavors conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va resoldre el recurs presentat per la promotora reduint el sostre edificable i concentrant els habitatges en un 25% dels terrenys, els més allunyats del torrent d'en Gibert, que durant les obres d'urbanització es va canalitzar.

Els ecologistes han denunciat reiteradament la possible afectació de la urbanització al corredor biològic que passa per la zona i a l'espai protegit de la Platja de Muntanyans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR
urbanisme

Els veïns de la Sagrada Família fan reobrir el debat urbanístic

Barcelona
SERVEIS

Dilluns comencen les obres de la nova estació d’autobusos de Lleida

LLEIDa