Urbanisme

El govern posa condicions per construir Muntanyans II

La Sareb haurà de fer diversos estudis d'inundabilitat si vol tirar endavant el polèmic pla parcial al litoral de Torredembarra

L'Ajuntament “vigilarà” la tramitació i no descarta accions judicials

El govern de la Generalitat té preparada la resposta a l'avanç de planejament que va presentar la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) per tal de ressuscitar el pla parcial Muntanyans II al litoral de Torredembarra. La urbanització, que preveu 550 habitatges, va ser anul·lada per una sentència judicial. La propietària dels terrenys, però, considera que el projecte es pot executar amb una sèrie de canvis que permetin esquivar la inundabilitat de l'àmbit, separat per la via del tren de l'espai protegit de la platja dels Muntanyans.

Comissió d'Urbanisme

Segons van confirmar fonts del Departament de Territori, està previst que la setmana vinent la comissió d'Urbanisme de Tarragona aprovi l'informe territorial i urbanístic en què estableix les condicions per a la nova tramitació del polèmic pla parcial. L'Ajuntament de Torredembarra ha tingut accés parcial a aquesta documentació, en què s'estableix que el projecte s'haurà de tramitar per via ordinària i en què l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) considera insuficient la documentació sobre la inundabilitat dels terrenys aportada per la Sareb fins ara.

En concret, l'ACA demana a la promotora que aporti dos informes d'inundabilitat: un sobre l'estat dels terrenys sense urbanitzar i un segon en què faci una simulació de la inundabilitat un cop construïda. “Entenem que així es podrà valorar també l'afectació que pot tenir la construcció en la inundabilitat dels àmbits propers”, va detallar la regidora d'Urbanisme, Clara Solivella. En tots dos casos, caldrà que la Sareb prevegi als informes el conegut com a temps de retorn, que valora les pluges extraordinàries que es poden produir cíclicament a la zona.

“Ens esperàvem una resposta d'aquest tipus no taxativa”, comenta Solivella veient la nova porta que obre el govern per a la construcció de Muntanyans II. El govern local és contrari a la construcció, però l'edil destaca que el consistori “no té competència” per denegar-ne la tramitació. “Estarem, però, molt atents i no ens quedarem quiets si cap pas ens produeix dubtes”, hi va afegir Solivella, que obre la porta a mesures “administratives o jurídiques” en aquest hipotètic cas.

550 habitatges en discòrdia

El pla parcial Muntanyans II es va aprovar definitivament el 2006 per mitjà d'una resolució del llavors conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, després que la comissió d'Urbanisme de Tarragona en suspengués la tramitació pel fet d'afectar terrenys inundables. La decisió va provocar una batalla judicial de la plataforma Salvem els Muntanyans, que es va saldar amb la sentència del TSJC de l'any 2011 (confirmada el 2014 pel Suprem) que anul·lava el pla parcial, però no modificava el pla d'ordenació urbanística del municipi, mantenint-ne per tant el caràcter urbanitzable. Paral·lelament, la promotora, Vegas de Guadaira (que sols va arribar a urbanitzar els carrers i mai va aixecar cap dels 550 habitatges), va fer fallida i els terrenys van passar a mans de la Sareb.

El vet a la construcció de Muntanyans II planteja el problema de la indemnització a la propietària, i l'Ajuntament i la Generalitat discrepen sobre qui l'hauria d'assumir. La tramitació inicial del pla també està sent investigada per presumpta corrupció als jutjats del Vendrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins