CICLISME / TOUR DE FRANÇA

El gegant del nord

Thor Hushovd venç a Barcelona superant Freire en l'esprint de Montjuïc

Resident al Rosselló i habitual a l'Empordà, s'estrena en aquest Tour

El noruec, amb potència, s'imposa en una etapa en què Millar és el protagonista

L'escocès, escapat més de 130 km, és caçat a poc més d'un del final

Tot i la pluja, la resposta de la gent engrandeix i fa lluir l'etapa

Lance Armstrong
ASTANA
«Contador està preparat per escapar-se i si ho fa i ningú el segueix em quedaré enrere amb la resta de ciclistes, si puc»
«Des que he tornat, hi ha hagut pocs dies en els quals m'hagi penedit d'aquesta decisió. Avui n'ha estat un, perquè com que la carretera relliscava era molt perillós»
David Millar
GARMIN
«L'etapa m'ha recordat a la de Londres en el Tour 2007, en què també vaig estar escapat i l'ambient era impressionant. Avui el públic i l'afició també ha estat sensacional»
«Visc a Girona, per això he sentit que avui havia de fer alguna cosa. Però no m'esperava estar tan bé en aquesta etapa. Ha estat un atac basat en l'emoció, perquè conec perfectament aquest recorregut. Un se sent una mica decebut després d'estar tan a prop de la victòria i perdre-la»
Fabian Cancellara
SAXO BANK
«Amb aquestes carreteres relliscoses era interessant entrar a Barcelona. Hi havia molta gent. Se sentia una cosa especial»
«Vestir el mallot groc ha estat molt maco, però cal ser realista. Per primer cop, els favorits hauran d'actuar»
Thor Hushovd
CERVÉLO
«Sabia que podia fer alguna cosa important en aquest esprint. Hem tingut unes etapes nervioses i avui no hem tingut repòs, amb la pluja i la tensió del pilot. Per això m'he posat al davant, amb els de l'Astana»
«Lluitaré amb Cavendish pel mallot verd, no crec que estigui ja tot decidit, hi haurà molta batalla»
Alberto Contador
ASTANA
«Demà serà interessant, perquè hi haurà alguns corredors que han d'arriscar des de lluny perquè han perdut força temps»
«La cursa no està dominada, perquè tot just acaba de començar, tot i que estem ben col·locats en la classificació general»
«Tothom parla de si atacarà Armstrong o jo, però els que de debò han d'atacar són altres corredors»
Bernard Hinault
CINC COPS CAMPIÓ DEL TOUR
«Contador ha d'atacar. I atacarà, perquè és més jove que Armstrong i té més delit. Veig Contador dominant el ciclisme els pròxims anys. Marcarà una època»

Passa sovint amb Thor Hushovd, el gegant del nord: la mirada fixada en l'esprint, en l'últim esforç col·lectiu, en la massa orgànica que es mou en bloc i en punxa cap al triomf a una velocitat difícilment superable. Fins que apareix ell, el colós de Noruega que si ha agafat una bona roda en té prou amb deu metres per entrar vencedor amb un cos de marge respecte al segon. Ahir, Freire.

El tro de Grimstad, exesquiador de fons tant alt (1m84) com ample (83 quilos) i que ja acumula, amb el d'ahir, set triomfs en el Tour de França, el primer d'aquest any. Una victòria poderosa que va prendre el protagonisme que havia merescut David Millar amb una escapada de més de 130 quilòmetres que va morir a poc més de mil metres de la meta.

A l'altura del públic.

Malgrat els núvols de la sortida, el cel tapat i la pluja que va vestir els últims 50 quilòmetres, la resposta de la gent va ser memorable. En fons i forma, en quantitat i qualitat, animant i omplint els vorals i fent impossible que, abans de pujar a Andorra, l'etapa esdevingués de transició. Ho van veure els protagonistes i, de manera particular, els que tenen lligam amb el país.

Per exemple, el Garmin, l'equip nord-americà que viu i treballa a Catalunya i que té set dels seus corredors que ahir van fer l'etapa residint a les comarques de Girona. Va ser un d'ells, David Zabriskie, qui a Sant Feliu ja provava d'escapar-se, però va ser el seu company David Millar, juntament amb Chavanel i Augé qui ho aconseguia poc després, superant el coll de Tossa de Mar, de quarta categoria, amb 2:20 d'avantatge respecte al pilot principal. Una diferència que es mantenia en el trajecte que resseguia la costa –Lloret, Blanes, Malgrat, Pineda, Calella, Canet i Arenys–, fins a Caldetes i abans d'enfilar cap a l'interior. Aquí, el mataroní Eduard Gonzalo va ser protagonista a casa, primer amb una caiguda sense conseqüències i després, en l'ascensió a Collsacreu, en un intent d'escapar-se del pilot i enllaçar amb els tres capdavanters. No ho va aconseguir ell, però sí l'Euskaltel Txurruka, provant una aventura difícilment comprensible. Com ho era, abans de sortir, per al mateix Millar, que confessava que era molt poca la diferència (1:07) que tenia amb els líders per intentar-ho.

La pluja.

Enfilant Llinars del Vallès, el grup de quatre mantenia prop d'un minut i mig respecte al principal, un pilot que en el constant puja i baixa de la carretera i ja amb la climatologia formant part definitivament del joc –la pluja era fina però persistent– va passar a les mans de l'Astana, que no volia problemes. Un statu quo intacte a Cardedeu, Granollers i fins a 28 quilòmetres de meta, quan Millar va decidir que allò no portava enlloc. No si havia de caminar mal acompanyat. Per això va deixar els companys d'escapada i va enfilar el coll de la Conreria tot sol, fent que en pocs quilòmetres la diferència que havia baixat fins als 42 segons tornès a enfilar-se fins a vorejar el minut i establint-se per sobre del minut a l'entrada de Barcelona.

Una arribada a la capital amb caigudes per culpa del quitrà moll –una de les quals, de Tom Boonen– i que feia, dels darrers quilòmetres, una cronometrada individual per a Millar. Intent fallit a poc més d'un quilòmetre del final que va morir per la potència desenfrenada del gran pilot i el vigor i els quàdriceps de Thor Hushovd, noruec resident al Rosselló i que s'entrena habitualment a les carreteres de l'Empordà. Que viu, treballa i guanya a Catalunya –a la Volta d'enguany va vèncer en dues etapes, una de les quals a Barcelona, on ja havia guanyat en la Volta del 2005–, i que admet, sense frivolitat, que ell també se sent català.


Millar deia abans de la sortida que no tenia sentit provar-ho, que era massa a prop del groc. No va complir



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.