FERRAN BEL

ALCALDE DE TORTOSA I PRESIDENT DE LA COMISSIÓ D'HISENDES LOCALS DE L'ACM

«La puja de l'IVA encarirà la recollida de la brossa i l'enllumenat»

«En una situació tan complicada com la que travessem els ajuntaments, és intolerable que el govern de l'Estat ens demani més sacrificis i es plantegi reduir les seues aportacions als pressupostos municipals», afirma l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU). En la mateixa línia, Bel, que també és president de la comissió d'hisendes locals de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), assenyala que els «globus sonda» llançats per la ministra d'Economia han creat un «enorme malestar» al món local. També en els ajuntaments governats pels socialistes. «Estem segurs que els alcaldes de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) no ho permetran, i que faran que el govern de l'Estat faci marxa enrere», conclou l'alcalde tortosí.

Bel també recorda que els ajuntaments ja fa mesos que noten directament els efectes de la crisi, tant per la disminució d'ingressos com per l'increment de la despesa social que han d'afrontar. «La realitat municipal de l'Estat va més enllà dels ajuntaments de Madrid, Barcelona o València», adverteix l'alcalde de Tortosa. «Hi ha molts ajuntaments mitjans i petits que ja no tenen més capacitat de sacrifici», insisteix Bel abans de convidar la ministra a analitzar la situació financera dels 52 ajuntaments de les Terres de l'Ebre. «A veure si després s'atreveix a mantenir les seues paraules», etziba Bel.

D'altra banda, l'alcalde de Tortosa ha volgut assenyalar que els ajuntaments també sortiran greument perjudicats per la pujada d'un 2% de l'IVA amb què el govern de l'Estat pretenia gravar les rendes més altes. «L'IVA afecta tothom igual, i això ho sap qualsevol estudiant de primer curs d'hisenda pública», diu Bel, que és postgraduat en economia i gestió de la hisenda local i autonòmica, i professor associat de la URV. «Si parlem de rendes, a qui menys afectarà la pujada de l'IVA és a les rendes més altes», puntualitza. Però Bel també posa sobre la taula que actualment els ajuntaments són consumidors finals, i per tant també han de suportar l'IVA en les seues compres i inversions. Segons l'alcalde de Tortosa, amb l'increment de l'IVA s'encarirà la despesa corrent dels ajuntaments, és a dir, tot allò que gasten els municipis per garantir el seu funcionament. I en tant que els ajuntaments també són considerats consumidors finals, amb la pujada de l'IVA també pujarà la factura municipal per la prestació de serveis públics com ara la neteja viària, la recollida de la brossa i l'enllumenat públic, que acabaran costant un 1 o un 2% més. «A més, totes les inversions que farem a partir d'ara ens resultaran també més cares, ja que tindran un sobrecost del 2% per la pujada de l'IVA», adverteix Bel, que recorda que amb la mesura aprovada pel govern del PSOE també s'apujaran les obres finançades amb el fons estatal d'inversió local (FEIL). Bel espera alguna reacció des de la Generalitat i «una nova rectificació» de Rodríguez Zapatero.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a