L'Ajuntament i la Diputació rehabilitaran l'arxiu de la catedral de Tortosa

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha anunciat que el consistori aportarà 240.000 euros durant els pròxims quatre anys per cofinançar les obres de rehabilitació i adequació de l'arxiu de la catedral –a la sagristia major–, que podrien costar prop d'un milió d'euros. En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament ha de ratificar aquest dilluns el conveni a tres bandes amb la Diputació de Tarragona, que ha previst aportar 440.000 euros al projecte, i el capítol catedralici, que hi posarà prop de 240.000 euros més.

L'arxiu de la catedral de Tortosa, amb milers de documents, té un dels fons de còdexs més importants del món cristià, amb més de 300. És el cas dels 115 còdexs catalogats per Chatelain i Deniflé, del missal de Sant Ruf, d'un Horaci del segle XII (conservat íntegrament), i d'un Liber pontificalis únic, que completa l'exemplar que hi ha al Vaticà. A més, també hi ha obres dels clàssics i manuscrits del segle XII en endavant. De fet, els experts el consideren com un dels arxius més importants de Catalunya.

«Al marge de la reconstrucció de les escales de la façana principal del temple, la restauració de l'arxiu és la qüestió que corre més urgència», va afirmar Bel. L'alcalde va remarcar que l'arxiu catedralici té importants dèficits que el fan inaccessible als estudiosos. De fet, Bel va detallar que fa poc va rebre una carta d'un investigador nord-americà que lamentava no haver pogut accedir a l'arxiu amb les millors condicions. Per tant, l'alcalde va avançar que el projecte preveu la reforma de les sales, la renovació de la xarxa elèctrica i la instal·lació d'aire condicionat, entre d'altres millores, així com la classificació i digitalització del fons de l'arxiu. «Caldrà fer un esforç de digitalització, més enllà del que ja s'ha fet, i aconseguir que l'arxiu de la catedral estiga obert a les consultes dels estudiosos i investigadors acreditats», va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.