Política

Catalunya passa del 12-O

La crida de Rajoy a exhibir la bandera espanyola fa aigües a Barcelona

La crida del dirigent del PP, Mariano Rajoy, a “honrar i exhibir la bandera espanyola” el Dia de la Hispanitat no va quallar ahir a Barcelona ni a la resta de Catalunya. En un simple treball de camp pels carrers de la capital catalana, la presència de rojigualdas als balcons amb motiu del 12-O va ser escassa. I com a mostra, un botó: en el recorregut que va des de la Diagonal (amb passeig de Gràcia) fins al Camp Nou, tornant per la carretera de Sants i la Gran Via i pujant de nou pel passeig de Gràcia, el recompte era més aviat trist. Hi havia un total de vuit banderes espanyoles, cinc de les quals a la Diagonal. Els missatges SMS que des de dijous al vespre van córrer com a resposta a la crida de Rajoy per penjar banderes catalanes als balcons tampoc van triomfar però van guanyar la bandera espanyola per poc en aquest mateix recorregut: deu senyeres, sis de les quals estelades.

El clima d’apatia semblava no afectar el líder del PP a Catalunya, Daniel Sirera, que va manifestar que “he vist molts catalans celebrant el Dia de la Hispanitat”. Que la Basílica de Santa Maria del Mar fos plena de gom a gom per seguir la missa en commemoració a la Verge del Pilar avalava, a parer seu, l’èxit de la jornada. Més ambient es respirava a la plaça Sant Jordi de Montjuïc, on uns 800 ultres celebraven braç en alt l’acte d’homenatge a la bandera espanyola, convocat per la plataforma Adelante Cataluña. Les consignes dels organitzadors a mantenir les formes no van ser secundades per molts dels assistents, que lluïen banderes franquistes i creus gammades. Al final de l’acte, un grup de neonazis va cremar una estelada i fotocòpies del president d’ERC i vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod Rovira. A València els ultres van anar més enllà i la manifestació convocada per España 2000 es va iniciar amb la crema de dues mil fotografies del lehendakari Juan José Ibarretxe i de Carod. Ambdós polítics apareixien amb el número 666 al front, en referència al diable, i l’anagrama d’ETA.

Contra el 12-0
De manera oposada, les JERC van celebrar ahir una cinquantena de botifarrades arreu de Catalunya contra el Dia de la Hispanitat. A Girona, cinc membres de la formació juvenil, acompanyats de la diputada d’ERC al Congrés Laia Cañigueral, es van encadenar a la porta de la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) per protestar contra la presència de l’exèrcit a Catalunya. Durant l’acció, van desplegar diverses estelades i una pancarta amb el lema Fora les forces d’ocupació. Els militants de les JNC van penjar pancartes amb el lema 11 de setembre sí, 12 d’octubre no: Catalonia is not Spain a diferents ponts de les rondes del Mig i de Dalt i en vies d’accés a Barcelona, com a l’autopista C-58.

L’esquerra independentista extraparlamentària també va celebrar actes en contra del 12-0. A Lleida, un miler i mig de persones van manifestar-se pel centre de la ciutat sota el lema 300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència. Abans de la manifestació es va cremar un gran retrat de Felip V i diverses fotos del rei i al final de l’acte una traca va incendiar una filera amb fotocòpies dels últims deu borbons que han governat a l’Estat, informa Joan Tort. A Santa Coloma de Gramanet, unes 60 persones van concentrar-se en un acte que va acabar amb la crema d’una foto del rei. Els Mossos van identificar dos joves, informa Jordi Alcover.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.