Política

Els EUA busquen escletxes legals per detenir Assange

El govern nord-americà posa en marxa una cèl·lula anti-Wikileaks per avaluar els danys de les filtracions de documents i evitar-ne de noves

El Suprem suec rebutja el recurs contra l'ingrés a la presó del fundador del portal

El ciberactivista australià és en algun lloc del Regne Unit

Indignats pel terratrèmol diplomàtic que ha suposat la filtració de 250.000 documents del govern nord-americà duta a terme per Wikileaks, els Estats Units s'estan dedicant en cos i ànima a trobar la manera de detenir el fundador del portal, el desaparegut Julian Assange. El Ministeri de Justícia té, a hores d'ara, un exèrcit d'advocats buscant escletxes legals per perseguir l'australià tot i ser conscient que és una tasca molt difícil.

De moment, el Departament de Justícia i el de Defensa ja han obert una investigació penal conjunta contra tota persona responsable de les filtracions de Wikileaks. “Si hi ha escletxes dins del dret nord-americà les omplirem”, assegura el secretari de Justícia, Eric Holder.

L'ordenament jurídic nord-americà disposa de dues vies per perseguir Assange: emparar-se amb la llei contra l'espionatge o amb l'antiterrorista. La primera preveu que “tota persona que hagi rebut o obtingut [...] d'una altra persona qualsevol document, nota o escrit referent a la defensa nacional” sense autorització és susceptible de ser perseguida. Però aplicar aquest procediment no és gens fàcil perquè caldria demostrar que hi ha un mòbil i que l'acusat ha sol·licitat personalment aquestes informacions. Una altra possibilitat per perseguir el fundador de Wikileaks seria trobar algun document classificat oficialment com a secret de defensa entre els milers que s'han fet públics.

Pel que fa a perseguir-lo per la via terrorista, la que reclama l'excandidata republicana a la presidència Sarah Palin, l'intent pot topar fàcilment amb l'escull de la llibertat d'informar, protegida a la primera esmena de la Constitució dels Estats Units.

A banda de buscar fórmules per arrestar Assange, els Estats Units han posat en marxa una “cèl·lula anti-Wikileaks” destinada a millorar la seguretat dels engranatges de l'administració. La cèl·lula, que avaluarà els danys causats per les filtracions massives, està formada per agents del Consell de Seguretat Nacional dels EUA i hi col·laboraran els serveis de contraespionatge.

Mentrestant el setge internacional contra Assange continua estrenyent-se. El Tribunal Suprem suec va rebutjar ahir el recurs de la defensa del fundador de Wikileaks contra l'ordre d'ingrés a la presó per presumptes delictes sexuals. Aquest dictamen implica que l'ordre de detenció de la Interpol continua vigent.

Assange, però, continua en parador desconegut, tot i que ahir els seus advocats van confirmar que és en algun lloc del Regne Unit.

Cuba estaria acollint membres d'ETA i de les FARC

Cuba estaria acollint membres d'ETA i de les FARC que hi anirien a descansar o a rebre assistència mèdica, segons ha filtrat Wikileaks. Els EUA creuen que durant l'estada no planegen atemptats.

Chacón nega que Espanya permetés els vols de la CIA

La ministra de Defensa espanyola, Carme Chacón, va negar ahir que Espanya hagués autoritzat el pas de vols de la CIA pel seu territori tal com es desprèn d'un document filtrat per Wikileaks.

Insten Berlusconi a aclarir els negocis amb Putin

L'oposició italiana va demanar ahir al premier, Silvio Berlusconi, que aclareixi si Vladímir Putin li va prometre part dels beneficis dels gasoductes de l'empresa russa Gazprom i la italiana Eni.

Bolívia desmenteix que l'Iran busqui urani al seu país

Iván Canelas, el portaveu del president bolivià, Evo Morales, va negar ahir que l'Iran estigui buscant urani en aquest país com indiquen els documents filtrats pel portal Wikileaks.

Egipte amenaça de construir armes atòmiques

El president d'Egipte, Hosni Mubarak, va advertir als Estats Units que el seu país podria desenvolupar una arma nuclear si l'Iran tirava endavant un programa d'armes atòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.