Política

Wikileaks revela que Aznar es plantejava tornar a la política si veia “Espanya desesperada”

En el document filtrat, s'assegura que l'expresident espanyol estava preocupat per la “contínua cessió de poder a Catalunya i el País Basc”

Creia que l'Estat espanyol patia “seriosos riscos” de desintegració i balcanització”

Un dels milers de documents publicats per Wikileaks revela que l'expresident espanyol José María Aznar va ser objecte de seguiment per part de l'ambaixada dels Estats Units i que es plantejava tornar a la política activa “si veia Espanya desesperada”. D'acord amb aquest document, que publica aquest divendres el diari El País, Aznar va comentar a l'ambaixador dels Estats Units a l'Estat espanyol, Eduardo Aguirre, que estava decebut amb el paper de Mariano Rajoy al capdavant del Partit Popular i es mostrava preocupat perquè la “contínua cessió de poder a Catalunya i al País Basc” feia que l'Estat tingués “seriosos riscos de desintegració i balcanització”.

Aquests són alguns dels detalls que s'han conegut després d'un cable enviat pel diplomàtic nord-americà a Washington després d'un sopar a la seva residència amb el matrimoni Aznar-Botella el 28 de juny del 2007. Tot i que la situació econòmica encara era bona, Aznar veia amb preocupació la gestió del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i les “cessions de poder” a Catalunya i el País Basc, així com la “insistència” del president espanyol per recuperar el passat de la Guerra Civil.

Aquestes revelacions coincidien en el temps amb l'anunci del retorn del fins aleshores president de l'FMI i exministre d'Economia, Rodrigo Rato, tot i que Aznar ja va pronosticar que era per incorporar-se en el sector privat (va treballar primer a La Caixa i actualment presideix Caja Madrid).

Segons el rotatiu, preguntat per l'ambaixador Aguirre sobre què faria Aznar si no veia capacitat el PP i Rajoy per contrarestar la política de Zapatero, l'expresident li va respondre: “Si veig que Espanya està realment desesperada, potser hauré de tornar a la política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.