Roda de Berà, sense rumb

L'executiu en minoria proposa ara un govern de concentració amb poques possibilitats d'èxit

Els embats polítics a l'Ajuntament de Roda de Berà continuen sorprenent cada dia. Després que dijous el govern en minoria del PSC perdés un altre cop una votació davant de la majoria de facto de CiU i la no adscrita i expopular Paqui González, ahir l'alcaldessa, Maite Huerta, va convocar per dilluns vinent a la tarda una reunió per tal d'intentar arribar a un acord de govern de concentració. Una maniobra, però, que serà molt difícil que prosperi després de mesos d'enfrontament i de ferides acumulades durant el mandat que no seran tan fàcils de cicatritzar.

Reunió i denúncia

L'alcaldessa, que a la convocatòria per escrit de la reunió la justificava per «responsabilitat política», no va voler concretar ahir quina posició defensaran els socialistes, que van ser la segona força més votada el 2007, respecte de l'alcaldia. Mentre que dijous al migdia en declaracions a aquest diari Huerta es mostrava disposada a continuar al capdavant del consistori, a la nit, la primera tinenta d'alcalde, Ingrid Virgili, reconeixia en declaracions a Catalunya Ràdio la possibilitat de renunciar al càrrec si era necessari per arribar a un acord. Ahir, Huerta es va limitar a dir que tenia «una decisió presa», però que no la faria pública fins a la reunió de dilluns.

Fonts municipals van afirmar ahir que, sigui quina sigui la proposta en aquest àmbit, el PSC mantindrà les denúncies per via judicial contra la mesura, aprovada dijous per l'oposició, de recuperació de les competències d'inspecció i recaptació d'impostos.

CiU podria no assistir-hi

Davant d'aquesta barreja contradictòria de missatges conciliadors i atacants, a les files de l'oposició es mostren indignats i veuen un govern «sense credibilitat». El cap de llista de CiU, Pere Compte, encara no havia decidit ahir si assistiria a la reunió després de les dures declaracions de membres de l'executiu en contra del seu grup. «Segurament reclamarem una disculpa pública i, si no, declinarem assistir-hi», va afirmar Compte.

Encara que convergents i socialistes siguin capaços de superar aquest escull, al govern de concentració encara li quedarien molts obstacles. Com ara una reconciliació entre Pedro Figueiredo (PP) i CiU, absolutament distanciats d'ençà que, tres mesos després d'iniciar el 2007 un govern plegats, el popular els presentés una moció de censura amb els socialistes. O com el fet que s'hagi deixat fora d'aquest teòric govern de concentració la no adscrita Paqui González, situació que des de les files convergents ahir no aconseguien entendre i que la mateixa regidora lamentava i criticava.

Carreró sense sortida?

Des de la primavera, Roda viu una situació de bloqueig inusual: governa en minoria la segona força (el PSC) després de trencar amb el PP, amb qui va presentar una moció de censura contra la primera força (CiU), que fins llavors va governar precisament amb els populars. Tot i que la majoria està en mans ara de l'oposició, aquests no poden forçar el canvi polític ja que una de les edils clau per a aquesta combinació de forces, Paqui González, ja va signar l'anterior moció de censura i la llei no permet repetir. Les sortides ara són dues: o que CiU se sumi al PSC al govern o que l'alcaldessa dimiteixi, fet que sí que permetria un relleu a l'executiu sense les limitacions que ara frenen una moció de censura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.