Els treballadors de l'Ajuntament de Roda recolliran signatures per fer fora el govern

El consistori ara planteja un ERO temporal i diu que encara ha de retallar 400.000 euros en personal

«Si aquest govern continua fins al 2011, aquest Ajuntament farà fallida. Que marxin i deixin que entri algú que sàpiga solucionar el problema.» Així de contundent es va mostrar ahir el secretari general de la federació de serveis a la ciutadania de CCOO, Juan Carlos Donado. L'assemblea de treballadors del consistori rodenc va aprovar el passat dimarts a la tarda iniciar una recollida de signatures a través d'una carta on denuncien la «nefasta» gestió econòmica de l'equip de govern socialista. «No pot ser que els treballadors hagin de pagar els errors dels polítics», va lamentar Carme Colesanto, membre del comitè.

ERO «inviable»

Des del passat mes de gener, el consistori ha acomiadat 25 treballadors municipals de diferents àrees, i el comitè denuncia que encara no s'ha fixat fins on arribarà la retallada. «Cada cop se'ns dóna una informació diferent, tenen una actitud erràtica i fins i tot ens enganyen», va afegir Colesanto, que va denunciar que quatre acomiadaments que teòricament s'havien paralitzat a finals de juliol, finalment es van acabar produint pocs dies després.

L'última proposta llençada pel govern municipal ha estat l'estudi d'un expedient de regulació d'ocupació (ERO) de tipus temporal, proposta que, segons CCOO, és considerada inviable per la Inspecció de Treball. «Aquest govern no ha fet prou per mantenir els llocs de treball», va afirmar Donado.

Els representants dels treballadors rodencs van criticar especialment la gestió feta pel consistori des de l'any 2006, període en el qual la plantilla ha crescut en 42 persones malgrat els primers símptomes de crisi. Fins i tot, segons el comitè, es van contractar quatre càrrecs de confiança el desembre del 2008, un mes abans que es produïssin els primers acomiadaments.

Una norantena de treballadors a la corda fluixa

Els problemes econòmics del consistori rodenc tenen la seva base en la crisi immobiliària, que ha fet reduir els ingressos procedents del moviment urbanístic per sobre d'un 90%. De 2,2 milions recaptats el 2006 per obres s'ha passat a una previsió de 140.000 euros per enguany, fet que fa inassumible mantenir la despesa de personal. La retallada de personal se centra en la norantena de treballadors amb contractes eventuals, que representen el 75% del personal laboral en una plantilla que el 2008 era de 207 treballadors. CCOO veu irregularitats en alguns dels acomiadaments, ja que s'han donat per finalitzats diversos contractes per obra i servei. Els seus serveis jurídics estan estudiant tant aquest cas com l'externalització del servei de la neteja, que va aprovar la junta de govern local el mes de juliol passat malgrat que la majoria del ple (contrària al govern) ho havia vetat al juny.

«Que ens facin fora les urnes»

El regidor d'Hisenda i Personal, José Luis Moreno (PSC), va lamentar ahir la «falta de neutralitat» del comitè, i va insistir en la necessitat de «treballar tots junts». «Tots els partits i el comitè hem de ser responsables. Que siguin les urnes el 2011 les que ens facin fora o no», va sentenciar. El regidor va reconèixer que el govern té sobre la taula la possibilitat d'un ERO temporal, tot i que reconeix que, si s'executés, «no garantiria que no hi hagués més acomiadaments». L'executiu, però, no s'atreveix a fixar xifres exactes de retallada de personal a causa de la «incertesa» de la tresoreria local. «Cada dia pot arribar una factura o un ingrés més baix del previst que ho canviï tot», va detallar. Això sí, el govern calcula que encara haurà de reduir 400.000 euros la despesa de personal per fer-la assumible. Se situaria així un milió per sota de la del 2008 (prop de cinc milions). Moreno va reconèixer «errors» de gestió, però va defensar l'esforç d'estalvi dels darrers mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Un incendi destapa una plantació de marihuana a la Baronia de Rialb

BARONIA DE RIALB
FIGUERES

Nova campanya per trobar pisos per a dones víctimes de violència masclista

FIGUERES
societat

Restablerta la circulació de dues línies de Rodalies entre Lleida i les Borges Blanques

LLEIDA

El Consorci de les Gavarres demana regular urgentment l’accés al massís

MONELLS
enogastronomia

La ‘Nit dels Rosats’, aquest divendres al Palau de Pedralbes

Barcelona
gastronomia

La Sartoria Panatieri es manté en el podi com a segona millor pizzeria d’Europa

Barcelona
infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona