Societat

Tortosa descarta la cessió de terrenys d'equipaments per a la nova mesquita

Bel es compromet a tancar un acord en pocs mesos amb els musulmans, que assumirien les obres

Ferran Bel no va voler revelar quins són els diferents emplaçaments que tenen al damunt de la taula per facilitar el trasllat de la mesquita de Tortosa, però va remarcar que acordar amb el col·lectiu musulmà «una solució definitiva i duradora» serà possible en pocs mesos. «És necessari posar fi a la situació actual de falta de dignitat», va afegir-hi l'alcalde, que descarta tancar l'oratori actual per decret, com han fet en altres ciutats. La mesquita de Tortosa està situada des del desembre del 2000 en un antic local comercial de la plaça de Montserrat, la popular plaça dels Farols; però es tracta d'un espai que no reuneix les condicions mínimes, i que va quedar petit fa anys. A l'oratori actual només hi caben un centenar de persones, i fa un any la comunitat musulmana ja va calcular que necessitava una mesquita amb una capacitat per a 500 o 600 fidels. La situació és especialment crítica els divendres, ja que molts musulmans acaben resant al carrer, amb catifes esteses al terra, i havent de fer torns perquè la policia local no els deixa ocupar tota la plaça, ni tampoc el carrer Gil de Frederich. En època de ramadà, l'Ajuntament ha cedit excepcionalment un dels pavellons de l'antic escorxador.

Els veïns del nucli antic fa temps que demanen una solució a l'Ajuntament. Però també reclama una sortida la comunitat musulmana, que ha vist com fracassava cadascun dels seus intents per llogar altres locals al barri històric, o per traslladar la mesquita a diversos locals del barri de Ferreries i al polígon industrial del Pla de l'Estació, entre Tortosa i Roquetes. De fet, fa un any el col·lectiu musulmà va anunciar que ja tenia un pressupost d'uns 700.000 euros, per construir una mesquita de nova planta, i que només calia resoldre l'adquisició dels terrenys. En aquest sentit, l'alcalde va confirmar que està ajudant els musulmans a trobar uns terrenys, «de la mateixa manera que també ajudaria una empresa que volgués instal·lar-se al municipi». Però Bel va aclarir que l'Ajuntament no està en disposició de cedir terrenys d'equipaments a la comunitat musulmana de Tortosa, principalment perquè el consistori «no ha generat sòl nou en els últims vuit anys». De fet, els terrenys d'equipaments dels plans parcials ja estan cedits o bé compromesos per fer la comissaria dels Mossos, el tercer institut o el nou hospital. A més, al nou pla d'ordenació urbana municipal (POUM) no hi ha cap previsió de nous centres de culte, si bé l'alcalde va remarcar que la nova mesquita de Tortosa funcionarà com un centre cultural i un lloc de trobada entre les diferents cultures. Segons Bel, s'està parlant de trobar una superfície d'entre 3.000 i 4.000 metres quadrats. Per tant, seria més gran que la mesquita de nova planta projectada a Lleida, que ocuparà 2.635 metres quadrats i tindrà un pàrquing subterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA