Societat

L'oratori de Tortosa es muda a Remolins durant el ramadà

Els veïns del Nucli Antic volen que la mesura siga definitiva

L'oratori que la comunitat musulmana ha habilitat al barri de Remolins és un magatzem antic d'uns 600 metres quadrats situat als números 17 i 19 del carrer Jaume Tió i Noè, a la cruïlla de l'avinguda Felip Pedrell. En l'oració de divendres al migdia, tot i la gran afluència de fidels, el local va superar la prova amb molt bona nota, i en cap moment no es van produir aglomeracions, ni a l'interior ni al carrer. Res a veure, per tant, amb el local que els musulmans de Tortosa tenen com a mesquita des de l'any 2000.

Situat a la plaça de Montserrat, l'oratori té una capacitat per a un centenar de persones, i va quedar menut molt aviat. De fet, l'any passat la comunitat musulmana va xifrar en 4.500 el nombre de fidels que viuen a Tortosa i l'entorn més proper, i calculava que ja necessitaven una mesquita per a 600 fidels, tan gran com la que s'ha projectat a Lleida. En realitat, la mesquita tortosina queda petita un divendres qualsevol, cosa que obliga desenes de fidels a resar a la mateixa plaça i amb catifes esteses al carrer Gil de Frederich. Per això el local de la plaça de Montserrat encara resulta més insuficient durant els dies del mes de dejuni. Durant els últims anys, l'Ajuntament tortosí havia propiciat diverses solucions. Així, durant un parell d'anys als musulmans se'ls va cedir el solar de l'antic institut del carrer Montcada, però les excavacions arqueològiques del futur edifici de les delegacions de la Generalitat els va obligar a buscar una alternativa. Després, el consistori els ha cedit, també uns anys, diversos pavellons a l'antic escorxador. Però les obres d'urbanització que s'hi fan enguany, a càrrec del fons estatal d'inversió local (FEIL), també han foragitat la comunitat musulmana del que serà el centre cultural L'Escorxador, a Remolins. En principi, el local del carrer Jaume Tió i Noè també té data de caducitat: el contracte és per un mes i mig, i per assumir el cost del lloguer els fidels faran una col·lecta.

Una solució permanent

En qualsevol cas, ni els representants de la comunitat musulmana ni l'associació de veïns del Centre-Nucli Històric no han renunciat a trobar una solució permanent per al trasllat de la mesquita. Per això, l'entitat veïnal té previst reunir-se, després de les festes de la Cinta, amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que al març s'havia compromès a tancar un acord amb els musulmans «en pocs mesos». De fet, l'Ajuntament no ha informat l'associació del procés de negociació amb la comunitat musulmana, ni tampoc de la solució adoptada pels fidels durant el ramadà, tot i que l'entitat havia ofert «diàleg» per trobar una solució de consens. «Si ara no tenen problemes d'espai al local nou, el més normal seria que es quedessin a Remolins», van valorar fonts de l'associació de veïns Centre-Nucli Històric. «Però el problema és que, després de la manera com s'ha portat aquest tema, a Remolins tampoc no els voldran», van dir.

La impressió que tenen a l'associació de veïns Centre-Nucli Històric és que els responsables de l'oratori de Tortosa no tenen la voluntat real de traslladar-se de la plaça de Montserrat –fa uns mesos haurien rebutjat l'oferiment municipal de buscar-los un local al poble de Campredó, pel fet que seria massa lluny–, i que l'alcalde tampoc vol arriscar-se a canviar el conflicte de barri: «Traslladar la mesquita, com havia promès, li donaria molts rèdits electorals, però també és cert que provocaria les queixes d'altres veïns.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA