Societat

Tortosa intenta sense èxit el trasllat de la mesquita al polígon de Campredó

L'Ajuntament reactiva les negociacions amb la comunitat musulmana, que no vol marxar de la ciutat

Els musulmans de Tortosa ja han rebutjat formalment el trasllat de la mesquita al polígon de Campredó, ja que aquest poble del municipi és a 8 quilòmetres del nucli urbà i hi ha molts fidels que no tenen cap mitjà de transport. En aquest sentit, un dels portaveus de la comunitat musulmana que ha negociat amb l'Ajuntament va explicar que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, els havia proposat habilitar una línia d'autobús entre la ciutat i el nou emplaçament de la mesquita per facilitar-los els desplaçaments. Els musulmans també van rebutjar aquesta opció, ja que hi ha fidels que no tenen més de 30 minuts de permís a la feina per poder anar a la mesquita a resar. «Només pujant i baixant de l'autobús, ja perdrien aquest temps de permís», assenyalava. Segons el mateix portaveu, els musulmans no volen traslladar la mesquita fora de Tortosa, «fins a Campredó, els Reguers o Xerta», ja que la seua marxa també donaria la raó als que volen el centre de culte fora de la ciutat, «i això donaria arguments als racistes de les dues bandes».

La mesquita de Tortosa està situada en un antic local comercial de la plaça de Montserrat, també coneguda com a plaça dels Farols, des del desembre del 2000. En aquell moment es calculava que a Tortosa i els pobles del voltant hi havia un miler de musulmans, la majoria dels quals eren immigrats marroquins, tot i que també hi havia alguns algerians, pakistanesos i subsaharians. Però la mesquita de la plaça dels Farols, amb una capacitat per a un centenar de persones, va quedar petita molt aviat. Segons els càlculs de l'Ajuntament, l'any 2006 la xifra de musulmans censats a Tortosa ja havia arribat als 3.000, però aquest nombre es doblava si també s'hi afegien els membres de la comunitat musulmana de les poblacions veïnes. De fet, fa només un any la comunitat musulmana va xifrar en 4.500 el nombre de fidels que viuen a Tortosa i el seu entorn més proper, i calculava que ja necessitava una mesquita per a 600 fidels.

«Que tallin mitja hora el carrer»

GUSTAU MORENO

La comunitat musulmana, l'Ajuntament i els veïns del nucli històric de Tortosa coincideixen en una cosa: la mesquita actual no reuneix les condicions mínimes per al culte. La poca capacitat que té ha fet que molts fidels hagen de resar a la plaça dels Farols, ocupant una part del carrer Gil de Frederich, un carrer que és zona de vianants, tot i que encara hi circulen cotxes perquè hi ha un parell de pàrquings privats i per les obres que es fan al nucli antic. Per això la policia local impedia divendres que els fidels ocupessen el carrer. Així, tot i que els musulmans reconeixen a Bel «més valentia» que l'anterior alcalde per afrontar el problema, consideren que encara falta «voluntat política». «Si no podem tenir una altra mesquita i no volen deixar-nos un pavelló com fan en altres llocs, que tallin el carrer mitja hora, com quan fan alguna reparació», deia un fidel sirià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA