Els actes diürns acaparen el protagonisme a les festes de Gràcia, amb el permís de Manel

La programació d'enguany aposta per potenciar els vincles de la festa amb el teixit cultural i associatiu de la Vila

La programació d'aquest any de la festa major, que s'inicia formalment demà i es clourà el divendres, dia 21, és una mostra evident de la reorientació conceptual que està experimentant en els últims anys. Una filosofia que es tradueix en menys actes massius durant la nit, i una potenciació descarada de les activitats culturals i familiars en franja diürna. En aquesta línia, la festa s'acabarà a les dues de la matinada de dilluns a dijous, mitja hora abans que l'any passat. Divendres i dissabte, l'hora de tancament es manté a dos quarts de quatre. A això cal sumar-hi que a les places que no estiguin guarnides, el toc de queda serà a la una de la matinada cada dia. Una mesura que s'haurà de veure quin resultat té en un espai tant concorregut, i difícil de desallotjar cada any, com és la plaça del Sol. Aquesta política d'intentar contenir l'impacte de la festa en horari canalla també es traduirà en la instal·lació de limitadors de so a les places Vila de Gràcia, Raspall i Rovira, així com als carrers Mozart i Progrés.

La voluntat expressa de recuperar una festa de caràcter veïnal, també ha propiciat que aquest any hi hagi hagut una implicació més alta del teixit associatiu del barri. El cas més paradigmàtic que il·lustra aquesta tendència és la participació en diversos actes del programa del col·lectiu G-6, un veritable lobby cultural gracienc que agrupa entitats de tanta tradició com els Lluïsos, el Centre Moral, el Cercle Catòlic, l'Orfeó Gracienc, la Federació de Colles de Sant Medir i, per descomptat, la Fundació Festa Major de Gràcia, organitzadora i veritable motor de l'esdeveniment. Hi ha un altre detall anecdòtic que demostra aquest intent que la festa sigui més permeable als col·lectius artístics i creatius de la Vila. Per primer cop els integrants de La Caldera, un centre de creació de dansa i arts escèniques molt arrelat a Gràcia, faran una activitat dins la programació oficial. Serà divendres, a les 19 hores, al seu reducte del carrer Torrent i Vidalet. Una primera col·laboració que es vol estendre amb vista a properes edicions.

Sens dubte, però, l'element més identificatiu són els guarniments. La bona notícia és que aquest any s'hi afegeix un carrer, Perla, que en farà. En total, doncs, en seran 16, amb els de sempre –els dos Joan Blanques i Verdi– com a principals favorits a endur-se el gran premi. En l'apartat musical, les festes de Gràcia continuen mimant amb especial afecte els cantautors catalans, però s'hi afegeix un concert que de ben segur aixecarà passions. Manel, aquest heterodox grup que navega entre el folk i el pop, actuarà la matinada del dimarts 18 d'agost a la plaça Rovira. Fora de la programació oficial hi ha les festes alternatives, que aquest any estrenen ubicació a la plaça del Raspall. Una prova de foc per superar els recels històrics amb què ambdós esdeveniments s'han mirat fins ara. El col·lectiu La Torna, com ja és tradició, també farà la seva pròpia festa al carrer Sant Pere Màrtir, amb un guarniment que estarà dedicat a l'actor Pepe Rubianes. L'organització d'un esdeveniment tan massiu com aquest, també porta implícit un complex dispositiu. Una dada sobre aquesta qüestió. Aquest any es muntaran 71 cabines de WC –nou de les quals adaptades–, un 13% més que l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA