Política

El 1er ministre del Japó: “Vivim la pitjor crisi des de la II Guerra Mundial”

El govern japonès tem una fusió del nucli a Fukushima

El ministre portaveu, Yukio Edano, explica que és possible una nova explosió però que no danyaria el nucli de la central

La policia estima 10.000 morts només a la zona de Miyagi

A l'angoixa pel desastre provocat pel terratrèmol i el posterior tsunami, amb milers de morts i desapareguts, se li suma ara la d'una possible catàstrofe nuclear al Japó. En paraules del primer ministre del país, Naoto Kan: “Vivim la pitjor crisi des de la II Guerra Mundial”.

I és que el govern japonès ha advertit aquest diumenge que efectivament hi ha risc d'una nova explosió, similar a la d'ahir, a la planta nuclear de Fukushima.

El ministre portaveu, Yukio Edano, ha explicat que el reactor número 3 de la planta pateix problemes en el seu sistema de refrigeració. Segons Edano, però, tot i que part del nucli podria “deformar-se”, no equivaldria a una “fusió” i, per tant, no s'espera q faci malbé cap reactor.

En aquest sentit, ha indicat que una possible explosió no comportaria noves evacuacions, després del trasllat a altres llocs de 180.000 residents en un perímetre de 20 quilòmetres al voltant de la central nuclear.

Els nivells de radioactivitat han superat els límits legals, però tant l'empresa com el govern japonès asseguren que no són nocius per a la salut. De fet, segons Edano, el nivell màxim de radioactivitat emès per la central seria equiparable a tres radiografies d'estomag.

Amb tot, les autoritats municipals confirmen que hi ha nou persones afectades per l'exposició a la radioactivitat. L'Agència de Seguretat Nuclear creu que n'hi podria haver entre 70 i 160.

Víctimes i desapareguts

Per altra banda, la policia de Miyagi, la zona més afectada pel terratrèmol al Japó, ja eleva a 10.000 persones el nombre de possibles víctimes que hauria deixat el desastre només en aquesta regió.

El portaveu de la policia, Naoto Takeuchi, ha assegurat que no té “cap dubte” que el nombre de morts serà de desenes de milers, ja que dóna per morts tots els ciutadans que continuen desapareguts.

Així, tot i que l'últim recompte oficial de la policia japonesa parla de 977 morts i 739 desapareguts, les previsions del cos policial de Miyagi, la zona més castigada, amenacen de disparar la xifra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.