cultura

Apareixen al barri del Castell les restes de la Tortosa romana més rellevants fins ara

Les excavacions han deixat al descobert una casa dels segles I i II, estris domèstics i un parell d'enterraments

El professor de la URV i arqueòleg responsable de l'excavació, Jordi Diloli, va admetre ahir que ha estat «una sorpresa» poder recuperar restes de l'època romana alt imperial a les faldes del turó de la Suda. Diloli va recordar que les excavacions que s'havien fet a Tortosa només havien localitzat «restes del món dels morts», sobretot enterraments fora del recinte emmurallat. En canvi, a Tortosa és «molt complicat» trobar altres vestigis de l'ocupació romana, ja que la presència de la capa freàtica fa aflorar l'aigua a molt poca fondària. «Aquí hem tingut la sort de trobar un edifici important fora de la muralla, amb una paret estucada, que va ser abandonat al segle II», va precisar Diloli. L'arqueòleg va afegir-hi, a més, que l'aparició de dos enterraments els ha servit per deduir que la casa es trobava fora de la muralla romana. «A Tortosa ja hi havia molts morts romans, però ens faltaven restes del món dels vius», va remarcar Diloli per constatar que la troballa ajudarà a entendre més bé com era Dertosa.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va dir que confien que la importància de la troballa no dificultarà la recuperació del barri del Castell i la futura reurbanització del carrer Sant Felip Neri. De fet, les restes han aparegut just al subsòl del carrer. Per això, Bel va dir que esperen que la comissió territorial de Patrimoni els faci respectar la trama urbana del barri del Castell, cosa que permetria al consistori, un cop documentada la troballa, tornar a soterrar les restes i reprendre el projecte, que fa part del pla integral del nucli antic de Tortosa (Pincat). «Això és un carrer i la trama urbana s'ha de mantenir», va dir l'alcalde, tot i que va deixar clar que respectaran el criteri de Patrimoni. «La troballa és important, però ara per ara no té cap presència per fer algun tipus de museu que puga paralitzar el projecte urbanístic», va dir tranquil·litzant-lo Diloli.

Una vila o una indústria peixera

GUSTAU MORENO

El director de l'excavació, Ramon Ferré, va detallar ahir que l'edifici romà de Tortosa va quedar «intacte i segellat» amb terres, a causa de la successiva construcció de terrasses al turó de la Suda. Amb tot, ni Ferré ni Jordi Diloli van dir si el complex era una vila romana o bé una indústria de salaons, ja que han aparegut restes de mosaics, una zona d'aigua, un arpó i un estrígil, una eina que els romans feien servir en la higiene corporal, però que aquí podria servir per netejar les escates dels peixos. Aquesta eina –fa només un any va localitzar-se el cinquè estrígil complet a la Península Ibèrica– servia per traure's els olis emprats en la neteja, ja que els romans no coneixien el sabó. Amb tot, també s'usava per imprimir elements decoratius en els sarcòfags.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.