Política

El jutge multa amb 2.730 euros els acusats de cremar fotos dels Reis

Tribunals

El jutge central del penal de l'Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia ha imposat una multa de 2.730 euros a Jaume Roura i Enric Stern, els dos joves acusats de cremar una foto dels reis durant una visita del monarca a Girona el 13 de setembre passat.

El magistrat ha considerat positiu que els acusats paguin una multa i no ingressin a la presó perquè aprenguin "que poden tenir les idees que vulguin, però que no poden atacar les institucions bàsiques de l'Estat".

Judici suspès
El jutge ha suspès deu minuts el judici després que els imputats, Roura i Stern, han demanat un traductor per poder declarar en català. Finalment el jutge ho ha desestimat i els joves han declarat en català, sense traductor.
Al final del judici, Honrubia fins i tot ha retirat el micròfon als acusats quan es disposaven a dir una última cosa en català.

Reticent des del principi
Honrubia des del principi s'ha mostrat reticent a proporcionar un traductor perquè Roura és "un ciutadà espanyol de 30 anys que coneix perfectament el castellà" i que per trobar-se a la Comunitat de Madrid la llengua que s'havia de fer servir era el castellà, ja que fora de Catalunya l'única llengua oficial és aquesta. Finalment, Honrubia no ha accedit a proporcionar-los un traductor i declaren en català sense traductor.

La seva defensa, Benet Salellas considerava que no deixar-los declarar en català era una decisió que "no està emparada a dret" i que podia comportar la nul·litat de l'actuació.

Durant la fase d'instrucció, ha explicat Salellas, han declarat en català, i ha recordat que en aquesta Audiència Nacional s'ha pogut declarar en euskera i català en altres ocasions, per aquest motiu ha interposat una protesta i ha dit que "no hi ha possibilitats intermèdies". Finalment, Honrubia ha accedit a proporcionar-los un traductor.

Roura no ha accedit a parlar en castellà i fins i tot una noia del públic s'ha ofert a traduir del castellà al català.

Honrubia ha dit a Roura que tenia el dret constitucional de conèixer el castellà, i que per tant no considerava necessari el traductor.

El fiscal Ignacio Gordillo, fins i tot ha demanar suspendre el judici perquè considera que sinó seria problemàtica la celebració del judici. El jutge no ha considerat necessari el traductor perquè ha assegurat que els entenia i el judici ha procedit amb els joves declarant el català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.