Política

Grande-Marlaska manté imputat la causa contra un alcalde andalús que va dir que el rei era "corrupte" i un "cràpula"

Tribunals

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ha decidit mantenir com a imputat per un delicte d'injúries greus al rei l'alcalde de Puerto Real (Cadis), José Antonio Barroso (IU), que va qualificar Joan Carles I de "corrupte" i "fill d'un cràpula".

Barroso va qualificar de "corrupte" el rei Joan Carles en un discurs pronunciat el 14 d'abril passat amb motiu de la proclamació de la Segona República. Grande Marlaska ha demanat al fiscal que en un termini de 10 dies sol·liciti l'obertura del judici oral o el sobreseïment de la causa, sense perjudici que pugui demanar "excepcionalment" la pràctica de diligències per formular l'acusació.

Llicenciós i menyspreable
En el relat dels fets, Grande-Marlaska assenyala que Barroso va assegurar: "El Borbó és el fill d'un cràpula (...), el Borbó és fill d'una persona de condició llicenciosa, deplorable, menyspreable, no menys llicenciosa que la de la seva dona".

"Si alguna cosa se li hauria d'aplicar seria la llei d'estrangeria, i no a cap emigrant que ve a construir aquest país, és una cosa de la qual ens hem d'avergonyir", continua el relat, que remarca que l'alcalde va reptar els mitjans de comunicació a publicar "la condició corrupta del cap d'Estat (...); el rei és de naturalesa corrupta perquè ho és de condició, però també ho és en l'àmbit personal".

El jutge considera que aquestes declaracions "revesteixen per ara" els caràcters d'un delicte d'injúries greu al rei (castigat amb una multa de 6 a 24 mesos), i que transcendeixen "l'exercici legítim del dret de llibertat d'expressió, fins i tot política, donada la condició de l'imputat".

Grande-Marlaska qualifica el discurs de "desproporcionat".

El rei, tabú
A la sortida de l'Audiència Nacional, on l'esperaven una trentena de persones amb banderes republicanes, Barroso ha manifestat que, malgrat que l'arxiu de la causa hagués sigut un "èxit polític notable", la decisió del jutge "afavorirà el debat sobre la naturalesa del ciutadà Joan Carles de Borbó i el seu entorn familiar i empresarial".

"En aquest país no es pot parlar del rei ni dels seus negocis ni dels seus socis ni de la fortuna, d'origen desconegut. El rei és inimputable, inviolable i, pel que es veu, inclassificable", ha sostingut l'alcalde, que ha afegit que se sent en l'obligació de seguir insistint perquè "es coneguin totes les seves malifetes, fins i tot les seves aventures amoroses", ha remarcat.

Barroso ha culpat la "direcció del PSOE" de convertir-se en "el principal blindatge que té el rei", que impedeix que "la llibertat d'expressió i les investigacions arribin a penetrar".
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.